Wassenaar D 2844
Bij Rijksstraatweg 819, 2245 CG te Wassenaar

Omschrijving complexonderdeel 3

Het uit het derde kwart van de 19de eeuw stammend KOETSHUIS met STAL en BOVENWONING is uitgevoerd met eclectische details. In 1881 werd het stalgedeelte naar achteren toe verlengd. Omstreeks 1937 hebben enkele aanpassingen plaatsgevonden, waaronder de teakhouten deur. Vrijstaand éénlaags pand op T-vormige plattegrond, geplaatst onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken met overstekken, is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen; de zuidelijke dakschilden met rode verbeterde Hollandse pannen. Aan de voorzijde (noordwest) bevindt zich een steekkap. De gevels zijn grijs gepleisterd met een zwarte geschilderde plint. De kopgevels zijn afgewerkt met eenvoudige houten windveren. De symmetrisch opgezette voorgevel (noordwest) heeft in het midden, ter plaatse van de (iets overstekende) steekkap een puntgevel met op de verdieping een niet oorspronkelijke samengestelde raampartij. Op de begane grond bevinden zich drie dubbele staldeuren met smeedijzeren gehengen, waarvan de middelste is geplaatst binnen een geprofileerde tudorboogvormige omlijsting. Oorspronkelijk hadden beide kopgevels op de begane grond een gekoppeld rondbogig kozijn met profilering, maar dat aan de zuidwestzijde is vervangen door een moderne raampartij. Bij beide rondboogvensters op de verdieping wordt de rondboog geaccentueerd door een geprofileerde omlijsting. De naar binnen openslaande dubbele ramen met drieruitsroedenverdeling hebben tweeruits rondbogige bovenlichten en een eenvoudig smeedijzeren Frans balkonhek. De dwarsvleugel heeft aan de noordoostzijde drie paar oorspronkelijke, gekoppelde dubbele rondbogige kozijnen met profilering. Aan de zuidwestzijde bevindt zich links een vroeg 20ste-eeuwse teakhouten deur in neo-stijl met bovenlicht met rechts daarvan een hooggeplaatst tweeruits raam met luiken. Het later toegevoegde stalgedeelte heeft stalramen met gebogen vensters. Aan de noordoostzijde bevindt zich tevens een opgeklampte staldeur met drieruits bovenlicht. In de achtergevel zit in het midden een opgeklampte dubbele staldeur met een klein tweeruits zolderraam met luik daarboven. Inwendig is de indeling van het koets- en het stalgedeelte als zodanig herkenbaar. Een eenvoudige trap leidt naar de bovenwoning.

Het KOETSHUIS met STAL en BOVENWONING is van algemeen belang:

- vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde;

- als voorbeeld van een koetshuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, die in hoofdvorm en indeling als zodanig goed herkenbaar is;

- het koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de historische buitenplaats Langenhorst.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.