Wassenaar D 2845
Bij Rijksstraatweg 819, 2245 CG te Wassenaar

Omschrijving van complexonderdeel 5

De vanaf de 18de eeuw, in meerdere fasen tot stand gekomen TUINMUUR is een restant van de ten zuidoosten van het omgrachte eiland gelegen moestuin en boomgaard. De lange, uit rode baksteen opgetrokken tuinmuur heeft een Z-vormig beloop met rechte hoeken. De muur is versterkt met lisenen. Aan de zijde van de lindelaan bevinden zich rechte steunberen. De brede taps toelopende beren markeren het oudste deel van de tuinmuur. Op enkele plaatsen zijn hardstenen neuten en smeedijzeren gehengen bewaard gebleven.

De in oorsprong 18de-eeuwse TUINMUUR is van algemeen belang:

- vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde;

- als karakteristiek voorbeeld van een historische tuinmuur die de plaats markeert waar zich in oorsprong de moestuin van de historische buitenplaats Langenhorst bevond;

- de tuinmuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen