522241 - Waterpompstations-complex
Rozendaal C 1821
Bij De Pinkenberg 2, 6891 DM te Rozendaal

Inleiding

WATERPOMPSTATION uit 1926, nu fungerend als noodstroomstation. Laag gebouwtje onder plat dak, gebouwd onder invloed van de Amsterdamse en vooral de Haagse School. BERGING in dezelfde stijl, gelegen tegenover het hoofdgebouw.

De panden liggen in het fraai glooiende landschap, samen met enkele bijgebouwen, enigszins verscholen in een dieper uitgegraven gedeelte van het dal.

Als aanvulling op het hoofdgebouw uit 1899 werd in 1926 een kleiner WATERPOMPSTATION in een totaal andere stijl erbij geplaatst, dat nu fungeert als noodstroomstation. In dezelfde stijl werd tegenover de ingang van het hoofdgebouw een eenvoudige BERGING in het talud aangelegd, gebaseerd op dezelfde schakering van massa's en overstekken. Een nog eenvoudigere versie staat achter het hoofdgebouw tegen het talud; deze laatstgenoemde valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Het WATERPOMSTATION is ontworpen onder invloed van de Amsterdamse en Haagse School Aan te nemen valt dat het nu witgeschilderde muurwerk oorspronkelijk ongeschilderd was. Het gebouw heeft een nadrukkelijk overstekend plat dak, evenals de beide lagere aanbouwen. Daarvan is er één midden tegen de achtergevel geplaatst, om een middenrisaliet heengrijpend. De tweede aanbouw, onder een nog wat lager plat dak, is vermoedelijk later in bijpassende stijl rechts (van de voorzijde gezien) tegen de genoemde aanbouw geplaatst. Het bovenste deel van de GEVELS is blind, hetgeen het horizontale karakter onderstreept. De ingang bevindt zich onder een betonnen plaat als luifel, op welke hoogte een uitspringende band aansluit, die om het gebouw heen loopt. De vensters hebben stalen ramen met liggende ruiten. De gevelopeningen van de korte zijgevels steken door de genoemde band heen. In de VOORGEVEL geeft een kleine jaartalsteen boven de ingang het bouwjaar 1926 aan. In de LINKER ZIJGEVEL steekt een stalen deur door de waterlijst heen, terwijl in de RECHTER ZIJGEVEL een venster door de waterlijst heen steekt. De ACHTERGEVEL is grotendeels ingebouwd door de twee lagere aanbouwen. De grootste aanbouw heeft in het midden een deur met een lichtstreep erboven van glazen bouwstenen en in de linker gevel een deur. De laagste aanbouw heeft een venster in de rechter, een deur in de achtergevel.

De BERGING, in het talud tegenover het hoofdgebouw geplaatst, is in een zelfde vormentaal ontworpen. Hij bestaat uit een wat hoger deel rechts, met een dubbele stalen deur onder ver uitstekende betonnen luifel en een, vermoedelijk wat jonger, lager deel links ervan, eveneens met een dubbele stalen deur. Beide delen hebben een recht uitkragend plat dak en staan tegen een wat hoger opgetrokken keermuurtje. Voor het rechter bouwdeel heeft dit op zijn beurt weer een wat overkragende vlakke afdekking.

WATERPOMPSTATION en BERGING uit 1926.

- Het waterpompstation is van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard monument van bedrijf en techniek, gebouwd onder invloed van de Amsterdamse en Haagse School. De berging in dezelfde stijl is daarbij op zichzelf en als onderdeel van het geheel eveneens van architectuurhistorisch belang. De panden spelen een rol in het complex gebouwen voor de waterwinning, dat de ontwikkeling illustreert in de loop van de 20ste eeuw.

- Stedenbouwkundig zijn de gebouwen bovendien van belang voor het beeld van het complex en, in groter verband, van het dal. Ze hebben als zodanig ensemblewaarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf