Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522244
Complexnummer
522241 - Waterpompstations-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82932/139
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rozendaal C 1821
Kluizenaarsweg 2 b, 6891 DN te Rozendaal

Omschrijving

Inleiding

Klein WATERPOMPSTATION uit 1932, met steil zadeldak, geïsoleerd gelegen in een weiland, maar onderdeel van het waterwin-complex. Het is gebouwd om de druk op het leidingwater te verhogen om hoog gelegen panden te kunen bereiken.

Het pand ligt in het fraai glooiende landschap op een opvallende plaats in het dal, op enige afstand van de twee grotere waterpomstations.

Omschrijving

Het gebouw is ontworpen met invloed van de Amsterdamse en de Haagse School. Vermoedelijk was het nu witgeschilderde muurwerk oorspronkelijk ongeschilderd.

Het kleine gebouw verschilt sterk van het waterpompstation uit 1926, vooral door het zeer steile zadeldak met rode oud-hollandse pannen, dat aan alle vier de zijden flink oversteekt. Als horizontaal accent lopen de forse goten een stuk om de einden van de windveren heen. De VOORGEVEL, een steile puntgevel, heeft een rondboog-ingang, waarboven het bouwjaar is aangegeven. De deurposten hebben uitgemetselde blokken. De drie andere GEVELS bevatten ieder een liggend venster met stalen ramen met liggende ruiten. De plint en het muurwerk onder de vensters zijn wat uitgemetseld, de bovenzijde hiervan is nu zwart geschilderd. De ACHTERGEVEL is een steile puntgevel.

Waardering

Klein WATERPOMPSTATION uit 1932.

- Van belang als gaaf bewaard monument van bedrijf en techniek en als zodanig van typologisch belang.

- Van architectuurhistorisch belang als ontwerp, waarin met eenvoudige middelen uit de sfeer van de Amsterdamse School bereikt wordt dat een utilitair gebouw een positieve bijdrage aan het landschap levert.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn rol in het complex bedrijfsgebouwen voor de waterwinning, dat de bouwkundige ontwikkeling illustreert in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw.

- Het is bovendien van belang voor het beeld van het complex en, in groter verband, van het dal. Het heeft als zodanig ensemblewaarde. De leegte van de weide wordt door de schaal en de plaatsing van het gebouwtje geaccentueerd.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522241. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden