522265 - Boerderijcomplex
Dordrecht X 358
Bij Noorder Elsweg 12, 3329 KH te Dordrecht

Inleiding

TUINKOEPEL uit ca. 1937, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel', dat gebouwd is in 1937 in een vanaf 1926 ingepolderd gedeelte van de Biesbosch. De octogonale tuinkoepel staat op een kunstmatige verhoging, die enkele gebouwde ruimtes bevat die deel uitmaken van de boerderij. De terp is te beklimmen door middel van een gemetselde trap met betegelde treden aan de wegzijde en via het door middel van een verdiepingsdeur bereikbare terras.

Omschrijving

De tuinkoepel is vanuit een octogonale plattegrond opgetrokken in baksteen, hout en glas en staat onder een met rode daktegels en zadelvorsten gedekt octogonaal tentdak met een pumeelbekroning. De koepel heeft een gemetselde onderbouw en een bovenbouw van grote, tussen houten penanten staande ramen. De penanten staan op hardstenen poeren en zijn met elkaar verbonden door de onderdorpels. In een van de acht zijden bevindt zich een deur met raam.

Waardering

De tuinkoepel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

-\tDe tuinkoepel heeft cultuurhistorische waarde als een onderdeel van een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, die tevens belangrijk is voor een typologische ontwikkeling in de agrarische bouwkunst.

-\tDe tuinkoepel heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een tuinkoepel ter verfraaiing van een agrarische tuin uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

-\tDe tuinkoepel heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met de boerderij en de boogbrug, en vanwege de bijzondere relatie met de ontwikkeling van het gebied.

-\tDe tuinkoepel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel