Inleiding

Complex van BOERDERIJ, TUINKOEPEL en BOOGBRUG. De in de Polder de Biesbosch staande boerderij 'De Griendheuvel' is in 1937 gebouwd in een vanaf 1926 ingepolderd gedeelte van de Biesbosch. De gemeente Dordrecht was met de inpoldering van het betreffende gebied begonnen als een werkloosheidsproject. Initiatiefnemer en opdrachtgever tot de bouw van de boerderij voor akkerbouw was de Vereeniging De Biesbosch. De agrarische bedrijven in deze polder kwamen ook in het beheer van deze vereniging, die ze vervolgens verpachtte. De boerderij is gebouwd naar ontwerp van een door de Vereeniging aangetrokken architect, waarvan de naam niet bekend is. Het woonhuis, de schuur en de overige onderdelen van de boerderij zijn met elkaar verbonden. De boerderij heeft de uiterlijke kenmerken van de Interbellum architectuur met invloeden van de Delftse School.

Omschrijving

Complex van boerderij, tuinkoepel en boogbrug. De boerderij is in baksteen opgetrokken, met een hoog opgaand centraal bouwdeel en lagere vleugels, alle onder met pannen gedekte kappen. De boerderij is samengesteld uit een woonhuis en een ermee verbonden bedrijfsgedeelte met een in een terp ondergebrachte kelder en garage. Op de terp staat een octogonale theekoepel. Een gemetselde boogbrug over het voormalige gat van de Noorder Els markeert de toegang tot het erf.

Waardering

Het agrarisch complex 'De Griendheuvel' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

-\tHet boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en vanwege het belang voor een typologische ontwikkeling in de agrarische bouwkunst.

-\tHet boerderijcomplex heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een voor de bouwtijd moderne vormgeving in de boerderijbouw en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur.

-\tHet boerderijcomplex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en vanwege de bijzondere relatie met de ontwikkeling van het gebied.

-\tHet boerderijcomplex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van in- en exterieur van de samenstellende onderdelen.