Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522268
Complexnummer
522265 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82978/151
Kadastrale aanduiding
Dordrecht X 358
Bij Noorder Elsweg 12, 3329 KH te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

BRUG, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' uit 1937 en gelegen over het voormalige gat van de Noorder Els. De in baksteen in een aan de Delftse School verwante bouwstijl uitgevoerde boogbrug geeft toegang tot het boerderijerf.

Omschrijving

De boogbrug is vervaardigd van rode baksteen en verbindt de oevers van de Noorder Els met elkaar. De brug heeft drie gemetselde rondboogvormige overspanningen (tongewelven). De grote boog in het midden wordt geflankeerd door kleinere bogen, die aan beide zijden worden geaccentueerd door een dunne uitgemetselde rand. Het brugdek heeft aan weerszijden een opengewerkte, door middel van een tandfries verlevendigde borstwering van baksteen, die in het midden hoger is en wordt afgedekt door een rollaag van staande baksteen. De hoger opgaande delen staan tussen lisenen. De landhoofden worden aan weerszijden van de brug verstevigd door gemetselde kademuren met schuine bovenrand.

Waardering

De boogbrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

-\tDe brug heeft cultuurhistorische waarde als een belangrijk onderdeel van een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en als goed voorbeeld van een baksteen boogbrugje uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

-\tDe brug heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een voor de bouwtijd karakteristieke, traditionalistische bouwtrant, en vanwege de stilistische samenhang met de boerderij.

-\tDe brug heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met de boerderij en de tuinkoepel en vanwege de bijzondere relatie met het omringende landschap.

-\tDe brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522265. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug toegangsbrug erf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Boogbrug

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vereeniging De Biesbosch ; Zuid-Holland
opdrachtgever