522282 - Hoeve De Biesbosch
Dordrecht X 157
Bij Van Elzelingenweg 1, 3329 KS te Dordrecht

Inleiding

Grote LANDBOUWSCHUUR uit 1934, onderdeel van het boerderijcomplex "De Biesbosch". De schuur staat vrij van de bijbehorende pachterswoning. Beide complexonderdelen hebben de uiterlijke kenmerken van de Interbellum-architectuur met invloeden van de Delftse School.

Omschrijving

De landbouwschuur is opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en staat onder een met rode muldenpannen gedekt zadeldak met in beide dakschilden een breed daklicht onder een opgelicht deel van de kap. Alle gevels hebben een trasraam van klinkers. De kopgevels hebben bovendien vlechtingen met schieters en uitgemetselde hoeken bij de dakaanzet.

De zuidwestelijke kopgevel heeft een asymmetrische indeling met rechts in de gevel aan kruisgehengen bevestigde dubbele rondboog-inrijdeuren. De rechtgesloten deuren in het midden van de gevel zijn eveneens bevestigd aan kruisgehengen. Ze staan onder een betonnen latei en een mogelijk niet oorspronkelijke rondboog met een invulling van staande planken. In de punt van de gevel staat een rond venster met ijzeren raam. Het onder een rollaag staande venster de links in de gevel is oorspronkelijk van een kantoorruimte. De ramen hebben een roedenverdeling en staan onder een driedelig, met glas-in-lood ingevuld bovenlicht. De rondboogdeur hier links van staat boven een gemetseld stoepje.

De onder de dakgoot eveneens van schieters voorziene noord-westelijke langsgevel bevat rechts brede vensterpartij. Een stel aan kruisgehengen bevestigde dubbele rondboogdeuren staat er links van. Tussen deze en de brede, rechtgesloten inrijdeuren geheel links in de gevel bevinden zich drie kleine en een groter venster met roedenverdeling en een uit een boven- en een onderdeur samengestelde rondboogdeur van de paardenstal. Geheel links in de gevel is een venster dichtgemetseld. In de achtergevel zijn de meeste gevelopeningen dichtgemetseld of op een andere wijze dichtgezet. Alleen een rondboogdeur in het rechter geveldeel en het ronde venster met ijzeren raam in de punt van de gevel zijn bewaard gebleven. Een rechtgesloten deur links in de gevel staat op de plaats waar oorspronkelijk een stel grote rondboogvormige inrijdeuren stonden.

In het midden van de rechter (zuid-oostelijke) langsgevel stond oorspronkelijk eveneens een stel rondboogdeuren. Ook deze zijn dichtgemetseld. De drie vensters aan weerszijden ervan zijn wel gehandhaafd. De driebeukige schuur was oorspronkelijk verdeeld in een grote oogstruimte (tas), een kantoortje (linksvoor) en een paardenstal voor acht paarden (linksachter).

Waardering

De landbouwschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

-\tDe schuur heeft cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex, dat een bijzondere uitdrukking is van een landschappelijke ontwikkeling en vanwege het belang voor een typologische ontwikkeling in de agrarische bouwkunst.

-\tDe schuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en als een goed voorbeeld van moderne vormgeving en materiaalgebruik in de boerderijbouw.

-\tDe schuur heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het woonhuis en vanwege de bijzondere relatie met de ontwikkeling van het gebied.

-\tDe schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Landbouwschuur