Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "De Biesbosch" bestaande uit een PACHTERSWONING uit 1937 en een reeds in 1934 gebouwde vrijstaande LANDBOUWSCHUUR. De in de Polder de Biesbosch staande boerderij is gebouwd in een vanaf 1926 ingepolderd gedeelte van de Biesbosch. Het inpolderen was een initiatief van de gemeente Dordrecht, die de inpoldering was gestart als één van de vele werlozenprojecten in Nederland in die tijd. De bouw van de boerderijen in de polder was een initiatief van de aan de gemeente geliëerde Vereeniging De Biesbosch. De agrarische bedrijven in deze polder kwamen ook in beheer bij deze vereniging, die ze vervolgens verpachtte. De boerderij "Hoeve de Biesbosch" is gebouwd als een bedrijf voor akkerbouw. De samenstellende onderdelen van de boerderij hebben de uiterlijke kenmerken van de Interbellum-architectuur met invloeden van de Delftse School, en zijn gebouwd naar ontwerp van een door de vereniging aangetrokken architect, waarvan de naam niet bekend is.

Omschrijving

Het boerderijcomplex bestaat uit een vrijstaande, op een villa gelijkende pachterswoning, die is samengesteld uit onder zadeldaken staande bouwdelen en een grote, vrijstaande landbouwschuur, die eveneens onder een zadeldak staat. Het woonhuis wordt omringd door een tuin, het erf is rondom de schuur verhard.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

-\tDe boerderij heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en vanwege het belang voor een typologische ontwikkeling in de agrarische bouwkunst.

-\tDe boerderij heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van moderne vormgeving in de boerderijbouw.

-\tDe boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en vanwege de bijzondere relatie met de ontwikkeling van het gebied.

-\tDe boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen.