522299 - Villa Jorissen
Dordrecht C 6405
Singel 97, 3311 PB te Dordrecht

Inleiding

In een eenvoudige Traditioneel-ambachtelijke trant gebouwd KOETSHUIS, onderdeel van het complex Villa Jorissen. Het kleine koetshuis staat rechtsachter het huis en dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van het huis ca. 1893-1895.

Omschrijving

Het vanuit een rechthoekige plattgerond, in schone baksteen opgebouwde kleine koetshuis staat onder een met rode kruispannen (voorste dakschild) en tuiles du nord (achterste dakschild) gedekt zadeldak. De gevels worden verlevendigd door dunne banden gele verblendsteen.

De naar de straat gekeerde langsgevel bevat links een licht getoogde, onder strek staande deur en rechts de dubbele, onder een latei staande inrijdeuren. De inrijdeuren zijn twee gekoppelde vouwdeuren met er hoog in geplaatste ramen. De symmetrische linker kopgevel heeft op de begane grond een venster met kruisraam en een kleiner zoldervenster, die beide staan onder een strek met getoogde onderrand. De achterste langsgevel is blind. Er is een laag rechthoekig schuurtje met plat dak en deur tegen aangebouwd.

Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet koetshuis is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het villacomplex dat een goed voorbeeld is van laat negentiende-eeuwse, representatieve woonhuisarchitectuur voor welgestelden.

-\tHet koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de villa en de tuinkoepel.

-\tHet koetshuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G) koethuis bij een villa

Onbekend ; Zuid-Holland