Inleiding

COMPLEX bestaande uit een in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht gesitueerd vrijstaand WOONHUIS van het type villa, een KOETSHUIS en een TUINKOEPEL. De vrijstaande villa is in 1893-1895 gebouwd in opdracht van de rentmeester/administrateur en kunstkenner P.C. Jorissen. De villa is een ontwerp van de Rotterdamse architect Willem Kromhout, die met deze villa zijn eerste bouwopdracht als zelfstandig architect realiseerde. Het pand is gebouwd in een fantasievolle, aan de Chaletstijl en de vroege Art Nouveau verwante bouwstijl. Het interieur heeft ondanks verbouwingen nog veel van het oorspronkelijke karakter en de detaillering behouden. Het villacomplex is een opvallend onderdeel van de villabebouwing aan de Singel.

Omschrijving

De dicht aan de straat, achter een bijbehorende erfscheiding staande en er met de voorgevel op georiënteerde, vrijstaande villa heeft een achtertuin, waarin rechtsachter het huis het waarschijnlijk uit de bouwtijd van het huis daterend koetshuis en links in de tuin de waarschijnlijk evenoude tuinkoepel.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

-\tHet complex is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van representatieve laat negentiende-eeuwse woonhuisarchitectuur voor de welgestelden.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde omdat de villa een goed voorbeeld is van een bijzondere bouwstijl die karakteristiek is voor de bouwtijd, vanwege de bijzondere detaillering en materiaalgebruik, vanwege de samenhang tussen het exterieur en het interieur en als een goed voorbeeld van een vroeg werk van de befaamde architect Kromhout.

-\tHet complex heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de situering en als een bijzonder onderdeel van de negentiende-eeuwse stadsuitbreiding die van groot belang is voor de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad Dordrecht. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de villa, de tuinkoepel en het koetshuis.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en belangrijke delen van het interieur van de villa.