Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522302
Complexnummer
522299 - Villa Jorissen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82973/60
Kadastrale aanduiding
Dordrecht C 6405
Singel 97, 3311 PB te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

TUINKOEPEL, onderdeel van het complex Villa Jorissen. De links in de tuin staande tuinkoepel is gebouwd in een bouwstijl die verwant is aan de Chaletstijl en de Engelse Stick Style. De tuinkoepel is waarschijnlijk net als de villa en het koetshuis gebouwd in de jaren negentig van de negentiende eeuw.

Omschrijving

De vanuit een octogonale plattegrond, in hout en glas opgetrokken tuinkoepel staat onder een eveneens octogonaal tentdak dat wordt bekroond door een zinken piron. De acht zijden zijn voorzien van voor de Chaletstijl kenmerkend vakwerk. De naar de tuin gerichte gevelzijde bevat een dubbele glasdeur onder een decoratieve boog met sluitstijl, die een variant is van de Tudorboog. De gevelvlakken aan weerszijden zijn voorzien van kruisramen onder een variant van de driepasboog met een grote middenlob en kleine zijlobben. De overige vlakken zijn dicht. Tegen het achterste vlak staat een houten uitbouw, die het uitpandige deel van een kast is.

Waardering

De tuinkoepel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

-\tDe tuinkoepel is van cultuurhistorisch belang als bijzonder onderdeel van het villacomplex dat een goed voorbeeld is van laat-negentiende eeuwse, representatieve woonhuisarchitectuur voor de welgestelden.

-\tDe tuinkoepel heeft ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van het complex en vanwege de samenhang met de villa en het koetshuis.

-\tDe tuinkoepel heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een bouwtype en een bouwstijl.

-\tDe tuinkoepel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522299. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1899
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden
Chalet-stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort