Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522409
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82733/99
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 351
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor de architect/aannemer H.C. Dobbe (1832-1903), diens vrouwen hun kinderen. Het zeer kunstig bewerkte eclectische monument in de vorm van een met gedrapeerd kleed bedekte kist is waarschijnlijk door Dobbe zelf ontworpen. Het verplaatste grafmonument bevindt zich aan de zuidwestelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 25.

Omschrijving.

Het natuurstenen grafmonument heeft een rechthoekige grondslag. Op een lage onderbouw bevindt zich de tombe in de vorm van een met gedrapeerd kleed en kruis bedekte kist met iets schuin toelopend deksel. Aan het voeteneinde bevindt zich een geornamenteerd stenen kussen met kwasten op de hoeken. Centraal op het kleed wordt een kruisvormige doek gesuggereerd. Deze is aan de uiteinden met florale motieven geornamenteerd. Verder bevinden zich hierop, in reliëf aangebracht en in gotische letters, de namen der overledenen en een oproep voor hen te bidden. Aan de voet van het monument is een hardstenen plaat gelegd waarin de namen van de bijgezette kinderen zijn gehakt.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het grafmonument heeft kunsthistorisch belang vanwege de zeer hoge kwaliteit van de bewerking van de steen en de ongebruikelijke vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft drie objecten

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
globaal
Betreft graf Meijring
verbouwing
1870
1870
globaal
Betreft aanleg graf onbekende

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft graf onbekende
Eclecticisme
invloeden
Betreft graf Dobben en Meijring

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dobbe, H.C. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft graf Dobbe