Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522662
Complexnummer
522658 - Jachtslot Mookerheide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82628/74
Kadastrale aanduiding
Mook en Middelaar A 6091
Bij Heumensebaan 2, 6584 CL te Molenhoek

Omschrijving

Inleiding

Kleine BRUG (complexonderdeel 4) gebouwd tussen 1902 en 1909 als sierelement in de tuinaanleg ten noorden van het jachtslot. De brug is een rustieke imitatie in gewapend beton van een houten bruggetje en ligt op de entree naar het parkbos waarin de wildkelder is gelegen. De brug overspant hier een ondiepe greppel afgezet met zwerfkeien.

Omschrijving

De kleine BRUG heeft een licht hellend brugdek dat aan beide zijden van de ondiepe greppel op een wandelpad aansluit. De brugleuningen zijn opgebouwd uit in beton gegoten, ronde onbewerkte boomstammen- en takken voorzien van noesten en boomschorsstructuur. Elke balustrade bestaat uit drie dikke palen die aan de boven- en onderzijde door liggers in de vorm van boomstammen worden verbonden. De vakken worden opgevuld door diagonaal geplaatste kromme betonnen takken. Aan de zuidwestzijde lopen de leuningen uit op aangegoten imitatie-zwerfkeien.

Waardering

De tussen 1902-1909 gebouwde BRUG (van gewapend beton) bij het jachtslot Mookerheide heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde als een gaaf bewaard voorbeeld van een kleine sierbrug uitgevoerd in de aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw populaire betonimitaties van natuurhout en natuursteen. Het object geldt als zeldzaam en bezit sierende en functioneel- historische eigenschappen. Op grond van deze waarden beschikt de brug over algemeen belang. De brug heeft cultuurhistorische waarde als typisch verschijnsel in parken en buitenplaatsen in deze periode. Het bruggetje heeft ensemblewaarden als karakteristiek onderdeel van het landgoed Mookerheide, waar het als rustiek tuinsieraad aan de entree naar het parkbos een belangrijke beeldbepalende rol speelt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522658. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Voetgangersbrug
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinsieraad

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing