Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522663
Complexnummer
522658 - Jachtslot Mookerheide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82628/92
Kadastrale aanduiding
Mook en Middelaar A 6091
Bij Heumensebaan 2, 6584 CL te Molenhoek

Omschrijving

Inleiding

WILDKELDER (complexonderdeel 5) in het parkbos ten noordoosten van het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1909 voor het conserveren van geschoten wild. De kelder ligt in een talud, met de entree aan een bospad en is omgeven door bomen waaronder enkele boomboeketten. De wildkelder is een grotendeels uit beton opgetrokken, functioneel bouwwerk zonder decoratieve elementen. De conservering kwam tot stand door het handhaven van een constante temperatuur onder het aardoppervlak. De kelder is redelijk gaaf bewaard en thans in gebruik als vleermuisverblijf.

Omschrijving

De WILDKELDER bevindt zich onder het aardoppervlak en is afgedekt met 10 tot 50 centimeter aarde voorzien van gras, zodat zich een talud vormt. Bovengronds is slechts een klein deel van de afdekking van de kelder zichtbaar. De kelder is rechthoekig. De inwendige afmetingen zijn drie bij vijf meter en de kelder is drie meter hoog. De kelder heeft betonnen wanden en wordt afgedekt door een plafond uit stalen liggers met gemetselde en aangesmeerde troggewelven. De ruimte is toegankelijk via een deur in de noordelijke wand, waar vanaf het maaiveld een gemetselde buitentrap naar toe leidt. Het trapgat wordt aan de bovenzijde met een - vermoedelijk niet oorspronkelijk - metalen hekwerk afgesloten. In de kelder zijn geen relicten zoals wildhaken aangetroffen die aan de oorspronkelijke functie herinneren.

Waardering

De in de jaren 1902-1909 gebouwde WILDKELDER op het landgoed Mookerheide heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en een technische ontwikkeling, exemplarisch voor de ontwikkeling van koeltechnieken tot in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Wild- en ijskelders komen bij uitstek voor op landgoederen en historische buitenplaatsen. De kelder heeft architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een wildkelder uit het begin van de twintigste eeuw. Het bouwwerk bezit ensemblewaarden als functioneel en karakteristiek onderdeel van het landgoed Mookerheide, specifiek verbonden met de bestemming ervan als jachtgebied. Op grond van deze waarden beschikt de wildkelder over algemeen belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522658. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder Oorspronkelijk wildkelder thans vleermuisverblijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1909
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing