Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522689
Complexnummer: 
522688 - Fabriekscomplex Groest 104-106
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82631/67
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140650 - 470627

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige FABRIEKSWONING met TAPIJTFABRIEK in het achtergedeelte, hoofdonderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106', gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in Neo-Renaissancistische bouwtrant en beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum van Hilversum.

Omschrijving

Voormalige fabriekswoning met tapijtfabriek in het achtergedeelte, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak boven fries en geprofileerde daklijst, met de noklijn haaks op de weg en bedekt met zwarte Hollandse pannen. Het pand, met tuitgevel aan de oost- en westzijde, is opgetrokken in verschillende soorten rode baksteen op een gecementeerde plint. De ornamentiek bevindt zich met name aan de oostzijde, de eerste drie traveeën aan de noordzijde en de eerste vier aan de zuidzijde. De overwegend toegepaste schuifvensters zijn geplaatst onder ontlastingsbogen met gepleisterde sluitsteen met diamantkoppen, waarbij de boogtrommel is gevuld met gele, okergele en rode bakstenen in siermotief en ter hoogte van het kalf gepleisterde blokken zijn aangebracht. De vensterbanken zijn van imitatie-natuursteen.

De voorgevel (O) bevindt zich achter een stoep, bedekt met gele plavuizen met reliëf en een rand van geel/zwart/rode plavuizen met meandermotief. De tuitgevel, met gecementeerde dakranden, bevat op de hoeken gepleisterde blokpilasters, op de schouderstukken een imitatie-natuurstenen obelisk, terwijl de tuit, waarin een sieranker met krullen, wordt afgesloten door een boogvormige bekroning waarop een obelisk is geplaatst. De verdiepingscheiding wordt geaccentueerd door een in sierverband gemetselde band met vier sierankers met krullen. De begane grond bevat vijf vensterassen, waarvan de middelste een deur in portiek met natuurstenen vloer bevat. De wanden en plafond van het portiek zijn betegeld ter breedte van één witte tegel met bruin bladmotief. Boven het bovenlicht met glas-in-lood bevindt zich een beschilderd paneel met leeuwenkop met takken in de bek. Op de verdieping zijn drie vensters geplaatst, terwijl zich in de top een rechthoekig venster bevindt.

De linker zijgevel (Z) bevat in het opgetrokken geveldeel in het midden links een rijk versierde houten deur met pilasterstelling, hoofdgestel, rondboogtympaan en ijzerwerk met bloemmotieven voor de ramen, rechts een venster. Rechts van het middendeel twee vensters en geheel rechts openslaande deuren. Links van het middendeel twee vensters en geheel links een trapeziumvormige serre op bakstenen plint met gekleurde glas-in-loodramen in de bovenlichten die in het gevelvlak zijn geplaatst.

De rechter zijgevel (N) bevat in het opgetrokken geveldeel in het midden vensters, links daarvan drie vensters, rechts daarvan een paneeldeur en drie vensters.

De achtergevel (W) bevat ter hoogte van de begane grond aanbouwen. Op de verdieping bevindt zich in het midden van de tuitgevel een dubbele deur met nog een deur daarboven, en links en rechts een venster.

Waardering

De voormalige fabriekswoning annex tapijtfabriek, met stoep, is van algemeen belang als functioneel-ruimtelijk hoofdonderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106'. De woning is van belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een fabriekswoning annex tapijtfabriek in Neo-Renaissancistische bouwtrant uit de tweede helft van de negentiende eeuw, beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGroest104A1211 EECentrumHilversum
NeeGroest1061211 EECentrumHilversum
NeeGroest104B1211 EECentrumHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieTapijtfabriek
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenBedrijfs-,fabriekswoningFabriekswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN9079

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19181918globaalvervaardiging
18501850globaalverbouwing