Hilversum N 9079
Groest 104 A, 1211 EE te Hilversum
Groest 106, 1211 EE te Hilversum
Groest 104 B, 1211 EE te Hilversum

Inleiding

Voormalige FABRIEKSWONING met TAPIJTFABRIEK in het achtergedeelte, hoofdonderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106', gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in Neo-Renaissancistische bouwtrant en beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum van Hilversum.

Omschrijving

Voormalige fabriekswoning met tapijtfabriek in het achtergedeelte, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak boven fries en geprofileerde daklijst, met de noklijn haaks op de weg en bedekt met zwarte Hollandse pannen. Het pand, met tuitgevel aan de oost- en westzijde, is opgetrokken in verschillende soorten rode baksteen op een gecementeerde plint. De ornamentiek bevindt zich met name aan de oostzijde, de eerste drie traveeën aan de noordzijde en de eerste vier aan de zuidzijde. De overwegend toegepaste schuifvensters zijn geplaatst onder ontlastingsbogen met gepleisterde sluitsteen met diamantkoppen, waarbij de boogtrommel is gevuld met gele, okergele en rode bakstenen in siermotief en ter hoogte van het kalf gepleisterde blokken zijn aangebracht. De vensterbanken zijn van imitatie-natuursteen.

De voorgevel (O) bevindt zich achter een stoep, bedekt met gele plavuizen met reliëf en een rand van geel/zwart/rode plavuizen met meandermotief. De tuitgevel, met gecementeerde dakranden, bevat op de hoeken gepleisterde blokpilasters, op de schouderstukken een imitatie-natuurstenen obelisk, terwijl de tuit, waarin een sieranker met krullen, wordt afgesloten door een boogvormige bekroning waarop een obelisk is geplaatst. De verdiepingscheiding wordt geaccentueerd door een in sierverband gemetselde band met vier sierankers met krullen. De begane grond bevat vijf vensterassen, waarvan de middelste een deur in portiek met natuurstenen vloer bevat. De wanden en plafond van het portiek zijn betegeld ter breedte van één witte tegel met bruin bladmotief. Boven het bovenlicht met glas-in-lood bevindt zich een beschilderd paneel met leeuwenkop met takken in de bek. Op de verdieping zijn drie vensters geplaatst, terwijl zich in de top een rechthoekig venster bevindt.

De linker zijgevel (Z) bevat in het opgetrokken geveldeel in het midden links een rijk versierde houten deur met pilasterstelling, hoofdgestel, rondboogtympaan en ijzerwerk met bloemmotieven voor de ramen, rechts een venster. Rechts van het middendeel twee vensters en geheel rechts openslaande deuren. Links van het middendeel twee vensters en geheel links een trapeziumvormige serre op bakstenen plint met gekleurde glas-in-loodramen in de bovenlichten die in het gevelvlak zijn geplaatst.

De rechter zijgevel (N) bevat in het opgetrokken geveldeel in het midden vensters, links daarvan drie vensters, rechts daarvan een paneeldeur en drie vensters.

De achtergevel (W) bevat ter hoogte van de begane grond aanbouwen. Op de verdieping bevindt zich in het midden van de tuitgevel een dubbele deur met nog een deur daarboven, en links en rechts een venster.

Waardering

De voormalige fabriekswoning annex tapijtfabriek, met stoep, is van algemeen belang als functioneel-ruimtelijk hoofdonderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106'. De woning is van belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een fabriekswoning annex tapijtfabriek in Neo-Renaissancistische bouwtrant uit de tweede helft van de negentiende eeuw, beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Tapijtfabriek
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Fabriekswoning