Inleiding

Fabriekscomplex 'Groest 104-106', bestaande uit een voormalige FABRIEKSWONING met TAPIJTFABRIEK in het achtergedeelte, voormalige VERVERIJEN en een ERFSCHEIDING, gebouwd in de negentiende eeuw in Neo-Renaissancistische bouwtrant en beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum van Hilversum. De voormalige ververijen zijn naar achteren geplaatst, ten zuiden van het voormalige fabrieksgedeelte, terwijl de erfscheiding zich aan de straatzijde bevindt.

Omschrijving

Fabriekscomplex bestaande uit een voormalige fabriekswoning met tapijtfabriek in het achtergedeelte, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak boven fries en geprofileerde daklijst, met de noklijn haaks op de weg en bedekt met zwarte Hollandse pannen. Het pand, met tuitgevel aan de oost- en westzijde, is opgetrokken in verschillende soorten rode baksteen op een gecementeerde plint. De ornamentiek bevindt zich met name aan de oostzijde, de eerste drie traveeën aan de noordzijde en de eerste vier aan de zuidzijde. De overwegend toegepaste schuifvensters zijn geplaatst onder ontlastingsbogen met gepleisterde sluitsteen met diamantmotief, waarbij de boogtrommel is gevuld met gele, okergele en rode bakstenen in siermotief en ter hoogte van het kalf gepleisterde blokken zijn aangebracht. De vensterbanken zijn van imitatie-natuursteen.

De voormalige ververijen bevonden zich in een pand, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg en bedekt met zwarte Hollandse pannen. De erfscheiding bestaat uit een ijzeren spijlenhek met drie ijzeren regels, waarbij cirkels tussen de bovenste twee zijn geplaatst. De spijlen sluiten zich om en om in bogen, waarbij de tussenliggende spijl wordt bekroond door een Franse lelie. Voor de doorgang tussen de voormalige woning annex tapijtfabriek en de voormalige ververijen bevindt zich een tweevleugelig toegangshek met ter weerszijden een dikke veelhoekige geprofileerde gietijzeren pijler met bloemmotieven in reliëf en bloembolachtige afsluiting op de beëindiging. Het hek loopt voor de stoep met gekleurde plavuizen langs, een opening vóór de toegangsdeur in het midden van de oostgevel en bij de rechter zijgevel openlatend, terwijl op regelmatige afstand een stijl met krulvormige afsluiting is geplaatst.

Waardering

Fabriekscomplex 'Groest 104-106' is van algemeen belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een fabriekswoning annex tapijtfabriek met ververijen en erfscheiding in Neo-Renaissancistische bouwtrant uit de negentiende eeuw, beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum.