Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522691
Complexnummer
522688 - Fabriekscomplex Groest 104-106
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/104
Kadastrale aanduiding
Hilversum N 9079
Bij Groest 104, 1211 EE te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

IJzeren ERFSCHEIDING in Neo-Renaissancistische trant, behorend tot het fabriekscomplex 'Groest 104-106'. Het hek dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is beeldbepalend gesitueerd langs de straat aan de westzijde van de Groest in het centrum van Hilversum.

Omschrijving

De erfscheiding bestaat uit een ijzeren spijlenhek met drie ijzeren regels, waarbij cirkels tussen de bovenste twee zijn geplaatst. De spijlen sluiten zich om en om in bogen, de tussenliggende spijlen bekroond door een Franse lelie. Voor de doorgang tussen de voormalige woning annex tapijtfabriek en de voormalige ververijen bevindt zich een tweevleugelig toegangshek met ter weerszijden een dikke veelhoekige geprofileerde gietijzeren pijler met bloemmotieven in reliëf en bloembolachtige afsluiting op de beëindiging. Het hek loopt voor de stoep van het woonhuis, met gekleurde plavuizen langs, een opening vóór de toegangsdeur in het midden van de oostgevel en bij de rechter zijgevel openlatend, terwijl op regelmatige afstand een stijl met krulvormige afsluiting is geplaatst.

Waardering

De erfscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een ijzeren erfscheiding in Neo-Renaissancistische trant uit de tweede helft van de negentiende eeuw, als onderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106', beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522688. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver