Hilversum N 8281
Emmastraat 3, 1211 NE te Hilversum

Inleiding

PAROCHIEHUIS 'De Schaapskooi' uit 1891-1892, behorend tot het kerkcomplex 'St. Vitus', gebouwd in eclectische bouwtrant onder leiding van K.P.C. de Bazel naar een door J.Th.J. uitgewerkt ontwerp van P.J.H. Cuypers. Het parochiehuis is gesitueerd ten noordwesten van de kerk, los en iets schuin daarvan, noordoost-zuidwest georiënteerd.

Omschrijving

Parochiehuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van een bouwlaag onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met zwarte leipannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De stolpvensters en deuren bevinden zich onder bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen.

De voorgevel (ZW) is drie assen breed bevat op de hoeken pilasters met panelen, ter breedte waarvan de houten gootlijst doorloopt, een gemetselde sierlijst ter hoogte van de verdiepingscheiding, een boogfries langs de dakrand tot het middengedeelte van de gevel dat is uitgemetseld en waarin op de begane grond een deur onder houten luifel, bestaande uit een zadeldak op gesneden schoren, en op de zolderverdieping een rondboog in siermetselwerk is aangebracht. Op de begane grond links en rechts een toogvormig venster, in de top van de gevel een ijzeren rozetvenster waarboven een tuitstuk.

De linker zijgevel (NW) wordt vertikaal geleed door drie pilasters.

De rechter zijgevel (ZO) bevat vier vensters.

De achtergevel (NO) is gepleisterd en bevat op de begane grond twee paar openslaande glasdeuren.

Waardering

Het parochiehuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische, alsmede typologische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een parochiehuis in eclectische bouwtrant, gebouwd in 1891-1892 onder leiding van K.P.C. de Bazel naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers dat werd uitgewerkt door J.Th.J. Cuypers, en als functioneel-ruimtelijk onderdeel van het rooms-katholiek kerkcomplex 'St. Vitus', beeldbepalend gesitueerd in het centrum van Hilversum.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Parochiehuis

Cuypers, J. ; Noord-Holland