522702 - Witte Kruislaan 6
Hilversum Q 1448
Witte Kruislaan 6, 1217 AP te Hilversum

Inleiding

VILLA 'Ostwalt', hoofdonderdeel van het complex 'Witte Kruislaan 6', gebouwd in eclectische stijl in 1898, terugliggend en beeldbepalend gesitueerd op een groot terrein aan een bocht in de Witte Kruislaan binnen een lusvormig wegenpatroon in het villapark de Trompenberg. De oprijlaan loopt in een boog langs de voorgevel. NB: De aanbouw aan de oostzijde uit 1946 valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Villa, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit een souterrain, gedeeltelijk twee bouwlagen en gedeeltelijk drie bouwlagen met zolderverdieping onder samengestelde kap bedekt met rode Tuiles du Nord.De hoofdvorm bestaat uit een kubusvormig volume met een hoger opgetrokken gedeelte in het midden onder schilddak met de noklijn haaks op de weg. De lessenaarsdakjes aan de noordzijde zijn bedekt met ronde rode leipannen. Aan de oostzijde is een schoorsteen geplaatst, gedecoreerd met bogen en consoles. De dakkapellen bevatten boogvormige vensters en een houten gevelbekleding onder een overstekend zadeldakje met decoratieve gesneden afsluiting. Tussen de gesneden consoles waarop de overstekende daklijst rust is de gevel afgewerkt met decoratieve houten vertikale delen. De gevels zijn wit gepleisterd op een plint, opgetrokken in klinkers met een afzaat van hardsteen. Onder de vensters op de begane grond is de plint opgetrokken tot onder de hardstenen vensterbanken. De vensters zijn verschillend in grootte en indeling. De bovenlichten hebben een roedenverdeling met grotendeels gele ruiten. De vensters op de begane grond zijn voorzien van een segmentboog, ingekerfd in het pleisterwerk met gehouwen hoekelementen.

De symmetrisch opgezette voorgevel (N) met drie vensterassen tellende verhoogde middenpartij en asymmetrisch geplaatste vensters in flankerende geveldelen. De risalerende ingangspartij is onder lessenaarsdak met glas-in-lood geplaatst. De dubbele deur onder bovenlicht met stijlenverdeling heeft ramen waarvoor diefijzers in Art-Nouveau motief zijn aangebracht. Het bovenlicht en de deuren bevatten gekleurde glas-in-loodramen met bloemmotief in Art-Nouveau stijl. In de zijgevels is een venster geplaatst met gekleurde glas-in-loodramen. De hal is bereikbaar via een inpandige trap van vijf treden. De hoeken van de ingangspartij worden geaccentueerd door pilasters met puntvormige afsluiting. Links en rechts van de ingangspartij bevindt zich een smal schuifvenster onder kwartcircelvormig segmentboog. Op de verdieping is een deur met zijlichten geplaatst achter een Frans balkon. Aan weerszijden bevindt zich een schuifvenster. De derde bouwlaag kraagt uit en steunt op grote gepleisterde consoles waartussen geprofileerde boogvormen. In het midden bevindt zich een groot venster, aan weerszijden geflankeerd door een boogvormig venster waaronder een houten gevelbekleding boven lessenaarsdakjes met zeeg. In het dakvlak is een dakkapel geplaatst. De gevelvlakken links en rechts van het middengedeelte tellen twee bouwlagen met een asymmetrische indeling, links op de begane grond een groot venster en op de verdieping twee vensters, rechts op de begane grond en de verdieping een venster. Ter hoogte van de derde bouwlaag is aan de rechterzijde een klein volume onder steekkap tegen het middengedeelte geplaatst, aan de westzijde geflankeerd door een ruimte onder aansluitend lessenaarsdak.

De linker zijgevel (O) bevat de aanbouw. In het risalerende linker geveldeel van het hoofdvolume bevinden zich enkele vensters. Rechts is een vijfhoekige serre geplaatst boven een open plint, bereikbaar via drie open bogen. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel.

De rechter zijgevel (W) bevat evenals de linker zijgevel een getrapt naar voren komend volume van twee bouwlagen en daarboven het geveldeel van het hogere middengedeelte met twee vensters. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel en een schoorsteen. Op de begane grond en de verdieping zijn vier grote vensters geplaatst. De linker vensters onderscheiden zich door de asymmetrische plaatsing, roedenverdeling en gekleurde glas-in-loodramen met bloemmotief in Art-Nouveau stijl. Het souterrain is bereikbaar via een bakstenen trap aan de linkerzijde, omgeven door twee bakstenen pijlers met hardstenen afdekplaten en een ijzeren hek in Art-Nouveau stijl.

De achtergevel (Z) heeft een symmetrische indeling. Het risalerende middengedeelte telt drie bouwlagen. Op de begane grond zijn openslaande deuren geplaatst, aan weerszijden geflankeerd door een venster. Op de verdieping bevindt zich een driedelig venster onder segmentboog met gehouwen hoekelementen. Op de zolderverdieping bevindt zich een driedelig venster, in het dakvlak een dakkapel. Het boogvormige terras is bereikbaar via vijf treden en wordt omgeven door een hardstenen balustrade. Links en rechts van het middengedeelte bevindt zich op de begane grond een grote houten serre op bakstenen basement met natuurstenen rol. Het dak doet dienst als balkon, omgeven door een houten balustrade, bereikbaar via een deur, geplaatst op de beide afgeschuinde hoeken van de risaliet. Boven de deuren worden de gevelranden geaccentueerd door een reeks boogjes.

Waardering

De villa 'Ostwalt' is als hoofdonderdeel van het complex 'Witte Kruislaan 6' van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische stijl uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het villapark de Trompenberg.