Inleiding

COMPLEX 'Witte Kruislaan 6', bestaande uit een VILLA, gebouwd in eclectische stijl in 1898, terugliggend en beeldbepalend gesitueerd op een groot terrein aan een bocht in de Witte Kruislaan waarop aan het begin van de twintigste eeuw aan de zuidzijde van het terrein een TUINAANLEG is gerealiseerd bestaande uit een binnentuin in Nieuwe Architectonische tuinstijl toegeschreven aan D.F. Tersteeg en een oorspronkelijke landschappelijke siertuin omstreeks 1920 gereorganiseerd naar een ontwerp toegeschreven aan H. Copijn. Het complex is gelegen binnen een lusvormig wegenpatroon in het villapark de Trompenberg.

Omschrijving

Villa, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit een souterrain, gedeeltelijk twee bouwlagen en gedeeltelijk drie bouwlagen met zolderverdieping onder samengestelde kap bedekt met rode Tuiles du Nord. De hoofdvorm bestaat uit een kubusvormig volume met een hoger opgetrokken gedeelte in het midden onder schilddak met de noklijn haaks op de weg. De gevels zijn wit gepleisterd op een plint, opgetrokken in klinkers met een afzaat van hardsteen. Onder de vensters op de begane grond is de plint opgetrokken tot onder de hardstenen vensterbanken. De vensters zijn verschillend in grootte en indeling. De bovenlichten hebben een roedenverdeling. Een groot deel van de gele ruiten zijn nog aanwezig. De oprijlaan loopt in een boog langs de voorgevel. De binnentuin is verdiept gelegen en is opgebouwd uit een vierkant padenstelsel rond een vierkant grasveld met een cirkelvormige vijver in het midden. Op de hoeken zijn in baksteen trappen en zitruimtes gemaakt, voorzien van natuurstenen accenten en (verdwenen) beelden. De siertuin bevat doorzichten, boomgroepen en een pad, lopend tussen kunstmatige rotspartijen door, en een houten bruggetje met leuningen van takken en stammetjes over een vijver. Eén van de trappen van de binnentuin leidt naar het hoogste punt in de siertuin van waaruit een uitzicht op de villa bestaat.

Waardering

Het complex 'Witte Kruislaan 6' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische stijl uit het laatste kwart van de negentiende eeuw met een tuinaanleg bestaande uit een binnentuin in Nieuwe Architectonische tuinstijl uit het begin van de twintigste eeuw en een siertuin in landschapsstijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het villapark de Trompenberg.