Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522704
Complexnummer: 
522702 - Witte Kruislaan 6
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82639/70
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139743 - 472363

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TUINAANLEG bestaande uit een BINNENTUIN en SIERTUIN, als onderdeel van het complex 'Witte Kruislaan 6' behorende bij villa 'Ostwalt'. De binnentuin, aangelegd in Nieuwe Architectonische tuinstijl aan de zuidzijde van een groot terrein aan een bocht in de Witte Kruislaan aan het begin van de twintigste eeuw, toegeschreven aan D.F. Tersteeg en de siertuin, aangelegd in de landschapsstijl rond 1920 volgens een reorganisatieplan toegeschreven aan H. Copijn. De tuinaanleg is gelegen binnen een lusvormig wegenpatroon in het villapark de Trompenberg.

Omschrijving

De binnentuin is verdiept gelegen en is opgebouwd uit een vierkant padenstelsel rond een vierkant grasveld met een circelvormige vijver in het midden. De vijver heeft een natuurstenen geprofileerde rand en een sokkel in het midden. Op de hoeken zijn in baksteen trappen, toegangen en zitruimtes gemaakt, voorzien van natuurstenen accenten. Twee bakstenen treden leiden naar de toegang vanaf de noordwestzijde, omgeven door bakstenen muurtjes met vier sokkels aan weerszijden. Aan de zuidwestzijde geven twee bakstenen treden toegang tot een verhoging, omgeven door een bakstenen ombouw met boogvorm aan de zuidwestzijde en waarin links en rechts banken waren aangebracht tussen pijlers met natuurstenen afdekplaten. Aan de zuidoostzijde een opgang tussen twee muurtjes langs pijlers naar een bank, aangebracht tussen pijlers met natuurstenen afdekplaten. De langste looproute bevindt zich aan de noordoostzijde. Een halfronde trede, bedekt met grint, en een bakstenen trede leiden naar het oplopende looppad met aan het einde een trap met vier bakstenen treden tussen bakstenen ombouw. De route leidt tot het hoogste punt in de siertuin vanwaaruit een van de belangrijkste doorzichten over de vijver met brug naar de achtergevel van de villa wordt gegeven. De siertuin bevat eveneens een doorzicht vanaf de villa over de vijver met brug naar de zuidzijde van het perceel, omkaderd door een beplanting met bomen en heesters. De boomgroepen bevatten een grote variatie in soort. Een slangeden (araucaria) staat vrijstaand in een doorzicht vanaf de villa. Een pad met een slingerend verloop loopt vanaf de achterzijde van de villa door een kunstmatige rotspartij, bestaande uit ijzergaas bedekt met cement, naar een houten brug met leuningen van takken en stammetjes over de grillig gevormde vijver.

Waardering

Tuinaanleg, bestaande uit binnentuin en siertuin, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een binnentuin in Nieuwe Architectonische tuinstijl uit het begin van de twintigste eeuw en een siertuin in landschapsstijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, als onderdeel van het complex 'Witte Kruislaan 6' en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het villapark de Trompenberg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWitte Kruislaan61217 APKannesheuvelparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumQ1448

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Decoratieve tuinstijlNieuwe Architectonische tuinstijlstijlzuiver

binnentuin

Landschapsstijlstijlzuiver

siertuin

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Kastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenBinnentuin (L)
Kastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenSiertuin

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18981898globaalvervaardiging

binnentuin

19201920globaalverbouwing

siertuin