Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522709
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Blauwe Vogel
Complexnummer: 
522708 - De Blauwe Vogel
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82639/8
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139255 - 472034

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige TUINMANSWONING, genaamd 'De Blauwe Vogel', behorende tot het gelijknamige complex en gebouwd in 1903 in Chalet-stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl in opdracht van G. van Mesdag als onderdeel van het landgoed 'Quatre Bras' en gesitueerd aan de zuidzijde van de Mozartlaan.

Omschrijving

De voormalige tuinmanswoning is opgetrokken in rabatdelen uit Noors grenenhout op gepleisterde plint en op een L-vormige plattegrond met een oorspronkelijk open spoelplaats aan de oostzijde, waar zich nu een aanbouw bevindt. De gevels worden geleed door houten stijlen en regels. Het oorspronkelijke volume is opgetrokken in rabatdelen, de aanbouw aan de zuidzijde uit kraaldelen. De woning bevat een begane grond en een zolderverdieping onder overstekend zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met blauwe kruispannen. De topgevels aan de noord- en westzijde hebben een wolfseind. De chaletachtige versiering loopt door tot de onderdorpel van het zoldervenster. De decoratieve gesneden windveer rust op gesneden consoles en schoren. In het dakschild aan de oostzijde is een dakkapel geplaatst. De bovenlichten hebben een roedenverdeling. Boven de vensters op de begane grond is een chaletachtige versiering aangebracht.

De voorgevel (N) bevat een rechts uit het midden geplaatste risaliet. Op de begane grond bevindt zich in het midden de toegangsdeur met afdakje en halfrond bovenlicht, oorspronkelijk in het gevelvlak links van de risaliet geplaatst. Op de verdieping zijn twee draaivensters aangebracht, gescheiden door een middenstijl. In de zijgevels van de risaliet bevindt zich een kleine opening met glas-in-loodramen. Links van de risaliet bevinden zich twee vensters, rechts is een venster geplaatst. In de noordgevel van de aanbouw aan de oostzijde bevinden zich een deur en een venster met gekleurde glas-in-loodramen. De linker zijgevel (O) bevat de aanbouw. Het lessenaarsdak reikt tot iets onder de aanzet van het zadeldak. In het gevelvlak bevindt zich een venster met gekleurde glas in loodramen. Een schutting verbindt de zijgevel met de garage.

De rechter zijgevel (W) bevat op de begane grond openslaande deuren met een bovenlicht dat terug ligt in het gevelvlak. Op de verdieping bevinden zich twee draaivensters, gescheiden door een middenstijl. De gevel van de aanbouw is blind, in het dakvlak bevindt zich een schoorsteen.

De achtergevel (Z) bevat aan de linkerzijde de aanbouw, waarvan het dak dienst doet als balkon. De gevel van het hoofdvolume is opgetrokken en bevat ter hoogte van het dakvlak een reeks van vier vensters. Op de begane grond bevindt zich een venster onder de buitenste vensters. In het rechter geveldeel is een venster geplaatst. In de zuidgevel van de aanbouw aan de oostzijde zijn een deur en twee vensters aangebracht.

Waardering

De voormalige tuinmanswoning 'De Blauwe Vogel' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een tuinmanswoning in Chalet-stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en als onderdeel van het complex 'De Blauwe Vogel', behorende tot het voormalige landgoed 'Quatre Bras' en gesitueerd in het noordwestelijke villagebied van Hilversum.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMozartlaan91217 CMKannesheuvelparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Tuinmanswoning(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumI2352

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Arbeiderswoning(K)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19031903exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Verschuyl, E ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Mesdag, G. ; Noord-Hollandopdrachtgever