Inleiding

COMPLEX 'De Blauwe Vogel', bestaande uit een voormalige TUINMANSWONING en een PRIEEL, gebouwd in 1903 in Chalet-stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl in opdracht van G. van Mesdag als onderdeel van het landgoed 'Quatre Bras' en gesitueerd aan de zuidzijde van de Mozartlaan. Het prieel is geplaatst aan de zuidwestzijde van de voormalige tuinmanswoning.

Omschrijving

De voormalige tuinmanswoning is opgetrokken in rabatdelen uit Noors grenenhout op gepleisterde plint en op een L-vormige plattegrond met een oorspronkelijk open spoelplaats aan de oostzijde, waar zich nu een aanbouw bevindt. De gevels worden geleed door houten stijlen en regels. Het oorspronkelijke volume is opgetrokken in rabatdelen, de aanbouw aan de zuidzijde uit kraaldelen. De woning bevat een begane grond en een zolderverdieping onder overstekend zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met blauwe kruispannen. De topgevels aan de noord- en westzijde hebben een wolfseind. De chaletachtige versiering loopt door tot de onderdorpel van het zoldervenster. De decoratieve gesneden windveer rust op gesneden consoles en schoren. De bovenlichten hebben een roedenverdeling. Boven de vensters op de begane grond is een chaletachtige versiering aangebracht.

Het prieel is opgetrokken in hout op een rechthoekige plattegrond onder een ver overstekend lessenaarsdak op gesneden consoles. De oostzijde bevat een open middendeel. De hoeken worden geaccentueerd door ramen met een decoratief uitgevoerde bovenzijde, gescheiden door een gesneden dunne hoekstijl. In het interieur zijn hoekkasten getimmerd.

Waardering

Het complex 'De Blauwe Vogel' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voormalige tuinmanswoning en prieel in Chalet-stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende tot het voormalige landgoed 'Quatre Bras' en gesitueerd in het noordwestelijke villagebied van Hilversum.