522708 - De Blauwe Vogel
Hilversum I 2352
Bij Mozartlaan 9, 1217 CM te Hilversum

Inleiding

PRIEEL, behorende tot het complex 'De Blauwe Vogel', gebouwd in 1903 in Chalet-stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl in opdracht van G. van Mesdag als onderdeel van het landgoed 'Quatre Bras' en gesitueerd aan de zuidzijde van de Mozartlaan. Het prieel is geplaatst aan de zuidwestzijde van de voormalige tuinmanswoning.

Omschrijving

Het prieel is opgetrokken in hout op een rechthoekige plattegrond onder een ver overstekend lessenaarsdak op gesneden consoles. De oostzijde bevat een open middendeel. De hoeken worden geaccentueerd door ramen met een decoratief uitgevoerde bovenzijde, gescheiden door een gesneden dunne hoekstijl. In het interieur zijn hoekkasten getimmerd.

Waardering

Het prieel is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een prieel in Chalet-stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende tot het voormalige landgoed 'Quatre Bras' en als onderdeel van het complex 'De Blauwe Vogel', gesitueerd in het noordwestelijke villagebied van Hilversum.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel

Verschuyl, E ; Noord-Holland