Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522712
Complexnummer: 
522711 - Rossinilaan 11
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82636/86
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139369 - 472342

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA, behorend tot het complex 'Rossinilaan 11', in 1936 gebouwd in functionalistische bouwtrant naar het ontwerp van P.J. Elling. De villa is vrijstaand en terugliggend gesitueerd op een terrein aan de zuidwestzijde van de Rossinilaan in het Kannesheuvelpark. De villa staat schuin ten opzichte van de weg.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op rechthoekige plattegrond en bestaande uit een kelder en twee bouwlagen. Zij is samengesteld uit twee kubische volumes, een vierkant, hoog hoofdvolume met een smalle aanbouw aan de westzijde waarvan het platte dak een forse overstek heeft en een lager L-vormig nevenvolume waarvan het platte dak de ingangspartij aan de noordoostzijde overdekt. Op de kruising is een schoorsteen ontworpen. De gevels zijn opgetrokken in wit geschilderde baksteen op een plint in klinkers. De grote ramen met asymmetrische roeden en de relingen rond de balkons zijn in staal uitgevoerd. De noordoostgevel van het hoofdvolume bevat op de begane grond links een groot venster, rechts worden de vensters op de begane grond en de verdieping verbonden door een houten gevelbekleding. De toegangsdeur is gesitueerd in de hoek tussen het hoofdvolume en het nevenvolume. Een groot venster boven de deur met ruitvormig raam markeert het trappenhuis. In deze hoek zijn in de noordwestgevel van het hoofdvolume twee vensters geplaatst, één ter hoogte van de verdiepingscheiding, één onder de dakrand. Het nevenvolume bevat in de noordoostgevel een venster op de begane grond, een rond venster op de verdieping.

De zuidoostgevel bevat aan de linkerzijde het dichtgezette terras dat oorspronkelijk gedeeltelijk in het bouwvolume was opgenomen. Het balkon op de verdieping is bereikbaar via twee deuren. Rechts van de serre bevindt zich op de begane grond een venster, met het venster op de verdieping verbonden door een houten gevelbekleding. Het brede balkon aan de rechterzijde op de verdieping is bereikbaar via twee deuren, geflankeerd door vensters.

De zuidwestgevel van het hoofdvolume bevat geheel rechts de serre en het balkon. Vanuit de serre is het terras bereikbaar via een deur. Links is in het hoofdvolume en het nevenvolume op de begane grond en de verdieping een venster geplaatst. De vensters op de verdieping van het hoofdvolume en de begane grond van het nevenvolume zijn rond.

De noordwestgevel bevat een deur met links daarvan een rond venster. In de smalle gevelstrook van het hoofdvolume boven het dak van het nevenvolume is een vensterstrook aangebracht, drie ramen rechts en twee ramen links van de schoorsteen.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex 'rossinilaan 11' en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in functionalistische bouwtrant uit de eerste helft van de twintigste eeuw, en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het Kannesheuvelpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRossinilaan111217 CAKannesheuvelparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumC3701

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19361936exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Elling, P.J. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur