Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522718
Complexnummer: 
522717 - Algemene begraafplaats Bosdrift
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82635/194
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139905 - 470003

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BEGRAAFPLAATSAULA, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', gebouwd in 1889 in eclectische bouwtrant naar het ontwerp van P. Andriessen. De begraafplaatsaula is op enige afstand van de weg gesitueerd achter een boogvormige oprijlaan met gazon in de boogvorm en boomgroepen aan beide uiteinden, aan de noordwestzijde van de Bosdrift.

Omschrijving

In opzet symmetrische begraafplaatsaula, opgetrokken op een langgerekte rechthoekige plattegrond, ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, waarin een wachtkamer ter weerszijden van de gang. De risalerende zijpaviljoens met topgevels onder hoger opgaande aangekapte zadeldaken met de noklijn haaks op de weg, bevatten links de bergplaats en voormalige lijkenschouw en rechts de woning, bedekt met zwarte kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint van klinkers met gecementeerde afzaat. De gevels worden geleed door gestucte speklagen en cordonlijst onder de dakrand, waartussen siermetselwerk in rode en gele baksteen met tandlijst onder de dakrand. Deze band loopt door over de topgevels. De boogvelden boven de recht afgesloten overwegend T-vensters zijn gevuld met siermetselwerk in rode, gele en zwarte baksteen. Aanzetstenen, sluitstenen, boven de hoge ontlastingsbogen met diamantmotief, schouderstukken en deklijsten van de topgevels, blokken op de hoeken van de gevels en langs kozijnen, zijn uitgevoerd in stucwerk. Ter hoogte van de gecementeerde vensterbanken loopt een uitgemetselde rollaag. De voorgevel (ZO) bevat een uitgemetselde middenpartij waarin de dubbele houten toegangsdeur met dubbel bovenlicht onder hoge ontlastingsboog, gedragen door pilasters op natuurstenen basement. Extra gestucte banden in het verlengde van gestucte stenen in ontlastingsboog. Links en rechts dubbele T-vensters waarboven een driehoekige dakkapel in het dakvlak. In de topgevels op de begane grond een T-venster, op de kapverdieping een dubbel venster met draairamen onder hoge ontlastingsbogen en in de top van de gevel een rond venster.

De linker zijgevel (ZW) bevat in het midden een venster, rechts een deur en links een blind boogveld.

De rechter zijgevel (NO) bevat in het midden de toegangsdeur naar de woning met twee ramen met decoratief gekruld ijzerwerk en bovenlicht, onder hoge ontlastingsboog doorlopend in pilasters. Links en rechts is een T-venster geplaatst.

De achtergevel (NW) bevat in het midden twee naast elkaar geplaatste glasdeuren met decoratief gekruld ijzerwerk onder dubbel bovenlicht en hoog boogveld. Links en rechts openslaande deuren met zijlichten en bovenlichten onder een langgerekt boogveld. De linker risalerende topgevel uitgevoerd zoals aan de zuidoostzijde, terwijl in de zuidwestzijde een deur is geplaatst. De rechter risalerende topgevel bevat echter op de begane grond een dubbele houten deur en in de noordoostzijde twee kleine vensters.

Waardering

De begraafplaatsaula is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een begraafplaatsaula naar het ontwerp van gemeentearchitect P. Andriessen in eclectische bouwtrant uit 1889 en als onderdeel van het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', beeldbepalend gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift aan de rand van het centrum van Hilversum.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBosdrift121215 ALBusken HuetpleinHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenBegraafplaatsaulaAlgemene begraafplaats
Neeoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeErfscheiding(D)Erfscheiding(D1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumM1569

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18891889exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Andriessen, P. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur

erfscheiding en uitbreiding