522717 - Algemene begraafplaats Bosdrift
Hilversum M 4355
Bosdrift 12, 1215 AL te Hilversum

Inleiding

BEGRAAFPLAATSAULA, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', gebouwd in 1889 in eclectische bouwtrant naar het ontwerp van P. Andriessen. De begraafplaatsaula is op enige afstand van de weg gesitueerd achter een boogvormige oprijlaan met gazon in de boogvorm en boomgroepen aan beide uiteinden, aan de noordwestzijde van de Bosdrift.

Omschrijving

In opzet symmetrische begraafplaatsaula, opgetrokken op een langgerekte rechthoekige plattegrond, ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, waarin een wachtkamer ter weerszijden van de gang. De risalerende zijpaviljoens met topgevels onder hoger opgaande aangekapte zadeldaken met de noklijn haaks op de weg, bevatten links de bergplaats en voormalige lijkenschouw en rechts de woning, bedekt met zwarte kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint van klinkers met gecementeerde afzaat. De gevels worden geleed door gestucte speklagen en cordonlijst onder de dakrand, waartussen siermetselwerk in rode en gele baksteen met tandlijst onder de dakrand. Deze band loopt door over de topgevels. De boogvelden boven de recht afgesloten overwegend T-vensters zijn gevuld met siermetselwerk in rode, gele en zwarte baksteen. Aanzetstenen, sluitstenen, boven de hoge ontlastingsbogen met diamantmotief, schouderstukken en deklijsten van de topgevels, blokken op de hoeken van de gevels en langs kozijnen, zijn uitgevoerd in stucwerk. Ter hoogte van de gecementeerde vensterbanken loopt een uitgemetselde rollaag. De voorgevel (ZO) bevat een uitgemetselde middenpartij waarin de dubbele houten toegangsdeur met dubbel bovenlicht onder hoge ontlastingsboog, gedragen door pilasters op natuurstenen basement. Extra gestucte banden in het verlengde van gestucte stenen in ontlastingsboog. Links en rechts dubbele T-vensters waarboven een driehoekige dakkapel in het dakvlak. In de topgevels op de begane grond een T-venster, op de kapverdieping een dubbel venster met draairamen onder hoge ontlastingsbogen en in de top van de gevel een rond venster.

De linker zijgevel (ZW) bevat in het midden een venster, rechts een deur en links een blind boogveld.

De rechter zijgevel (NO) bevat in het midden de toegangsdeur naar de woning met twee ramen met decoratief gekruld ijzerwerk en bovenlicht, onder hoge ontlastingsboog doorlopend in pilasters. Links en rechts is een T-venster geplaatst.

De achtergevel (NW) bevat in het midden twee naast elkaar geplaatste glasdeuren met decoratief gekruld ijzerwerk onder dubbel bovenlicht en hoog boogveld. Links en rechts openslaande deuren met zijlichten en bovenlichten onder een langgerekt boogveld. De linker risalerende topgevel uitgevoerd zoals aan de zuidoostzijde, terwijl in de zuidwestzijde een deur is geplaatst. De rechter risalerende topgevel bevat echter op de begane grond een dubbele houten deur en in de noordoostzijde twee kleine vensters.

Waardering

De begraafplaatsaula is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een begraafplaatsaula naar het ontwerp van gemeentearchitect P. Andriessen in eclectische bouwtrant uit 1889 en als onderdeel van het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', beeldbepalend gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift aan de rand van het centrum van Hilversum.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Algemene begraafplaats

Andriessen, P. ; Noord-Holland
erfscheiding en uitbreiding