Inleiding

Complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', bestaande uit een BEGRAAFPLAATS, in 1889 aangelegd naar het ontwerp van L.A. Springer in landschapsstijl en in 1912 uitgebreid naar het ontwerp van gemeentearchitect P. Andriessen, een BEGRAAFPLAATSAULA en een ERFSCHEIDING beide daterend uit 1889 in eclectische trant naar het ontwerp van P. Andriessen. Het complex is gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift. De begraafplaatsaula is op enige afstand van de weg gesitueerd achter een boogvormige oprijlaan met gazon in de boogvorm en boomgroepen aan beide uiteinden, de erfscheiding bevindt zich aan de noordoost- en zuidwestzijde, aansluitend aan de zijgevels van de begraafplaatsaula, waarachter de begraafplaats zich uitstrekt.

Omschrijving

Het begraafplaatscomplex heeft een aanleg met de paden in lengterichting naar het noordwesten, oorspronkelijk in de as van de begraafplaatsaula, maar in 1912 naar het zuidwesten aanzienlijk uitgebreid. De graven liggen gerangschikt langs de gebogen paden met een vloeiend verloop, waardoor tussen de paden min of meer ovale en ellipsvormige grondpatronen ontstaan. Het beeld wordt met name bepaald door grote bomen en groepen van groenblijvende bomen op cruciale plaatsen, zoals bij de splitsing van paden of midden op een kruispunt van paden. Bijzondere boomsoorten zijn de zilveresdoorn en de vrij opgegroeide Thuja met unieke afmetingen. Het beeld langs de gebogen paden wordt zodoende omzoomd door bomen, opgaand tussen en achter de rijen graven.

De in opzet symmetrische begraafplaatsaula is opgetrokken op een langgerekte rechthoekige plattegrond, ter hoogte van een bouwlaag onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, waarin een wachtkamer ter weerszijden van de gang. De risalerende zijpaviljoens met topgevels onder hoger opgaande aangekapte zadeldaken met de noklijn haaks op de weg, bevatten links de bergplaats en voormalige lijkenschouw en rechts de woning, bedekt met zwarte kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op uitgemetselde plint van klinkers met gecementeerde afzaat. De gevels worden geleed door gestucte speklagen en cordonlijst onder de dakrand, waartussen siermetselwerk met tandlijst onder de dakrand. De boogvelden boven de recht afgesloten overwegend T-vensters zijn gevuld met siermetselwerk. Het siermetselwerk is uitgevoerd in rode, gele en zwarte baksteen. Aanzetstenen, sluitstenen, schouderstukken en deklijsten van de topgevels, blokken op de hoeken van de gevels en langs kozijnen, zijn uitgevoerd in stucwerk. Ter hoogte van de gecementeerde vensterbanken loopt een uitgemetselde rollaag. De erfscheiding bestaat uit ijzeren spijlenhekken verankerd in de zijgevels van de begraafplaatsaula en tussen ijzeren geprofileerde vierkante pijlers, bekroond door een bol, verankerd met krulvormige steun aan de achterzijde in dwarsgeplaatste muurtjes met natuurstenen afsluiting, waartussen muurtjes met ezelsrug. Tweevleugelige hoge ijzeren inrijhekken met spijlen, krullen en cirkels tussen hoge vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken en natuurstenen afzaten en dekplaten. Enkele ijzeren toegangshekken ter weerszijden van de bakstenen pijlers met aflopende bovenzijde van hoogte inrijhekken naar hoogte spijlenhekken. De spijlen worden afgesloten door Franse lelies.

Waardering

Het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex van begraafplaats naar het ontwerp van L.A. Springer in landschapsstijl, begraafplaatsaula en erfscheiding naar het ontwerp van gemeentearchitect P. Andriessen in eclectische bouwtrant uit 1889, beeldbepalend gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift aan de rand van het centrum van Hilversum.