522717 - Algemene begraafplaats Bosdrift
Hilversum M 4355
Bij Bosdrift 12, 1215 AL te Hilversum

Inleiding

ERFSCHEIDING, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', opgericht in 1889 in eclectische bouwtrant naar het ontwerp van P. Andriessen, gesitueerd aan de noordoost- en zuidwestzijde, aansluitend aan de zijgevels van de begraafplaatsaula, waarachter de begraafplaats zich uitstrekt.

Omschrijving

Erfscheiding, zowel aan de noordoost- als de zuidwestzijde bestaande uit ijzeren spijlenhekken verankerd in de zijgevels van de begraafplaatsaula en tussen ijzeren geprofileerde vierkante pijlers, bekroond door een bol, verankerd met krulvormige steun aan de achterzijde in dwarsgeplaatste muurtjes met natuurstenen afsluiting, waartussen muurtjes met ezelsrug. Aan de zuidwestzijde zijn vijftien ijzeren pijlers geplaatst, aan de noordoostzijde elf, waarvan twee naast de zijgevels. Tweevleugelige hoge ijzeren inrijhekken met spijlen, krullen en cirkels tussen hoge vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken en natuurstenen afzaten en dekplaten. Gesloten vormen de kwartboogvormige stijlen tussen de krullen een dubbele spitsboog. Enkele ijzeren toegangshekken ter weerszijden van de bakstenen pijlers met aflopende bovenzijde van hoogte inrijhekken naar hoogte spijlenhekken. Spijlen afgesloten door Franse lelies.

Waardering

De erfscheiding is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een erfscheiding naar het ontwerp van gemeentearchitect P. Andriessen in eclectische trant uit 1889 en als onderdeel van het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', beeldbepalend gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift aan de rand van het centrum van Hilversum.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)

Andriessen, P. ; Noord-Holland