Hilversum D 4411
Soestdijkerstraatweg 110, 1213 XH te Hilversum

Inleiding

LANDHUIS MET ATELIER, hoofdonderdeel van het complex "Middlesex" en gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, door J. London voor eigen bewoning, gesitueerd op een groot terrein op de hoek van de Soestdijkerstraatweg en de Huydecopersweg in een bosrijke omgeving.

Omschrijving

Het landhuis met atelier is opgetrokken in rode baksteen met rollaag ter hoogte van de plint. Het landhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een plat dak met een decoratief uitgevoerde dakrand in baksteen/natuursteen en ver omgeslagen decoratieve loodrand. Het huis wordt door middel van een smal volume van een bouwlaag onder plat dak verbonden met het atelier. Het atelier bestaat uit een bouwlaag en een kapverdieping op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg en bedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De vensters zijn van staal. De vensterbanken en lateien zijn prominent uitgevoerd in baksteen. De vergaarbakken zijn in veelhoekige, decoratieve vorm uitgevoerd. De westgevel van het landhuis wordt gekenmerkt door steunbeerachtige pilasters op de hoeken. Ommuurde trappen bevinden zich aan de noordzijde (naar hoofdingang, inpandig terras en ingang atelier) en aan de zuidzijde (naar deuren huiskamer, voorm. bijkeuken oostzijde, voorm. serre en atelier).

De noordgevel van het landhuis is drie traveeen breed en bevat links de toegangsdeur achter ommuurde trap naar bordes. De getoogde deur is in een nis geplaatst met getrapte boog, omgeven door bakstenen blokpilasters die een hoofdgestel met tandlijst dragen. links van de deur een venster. In de middelste travee een breed venster met tandlijst boven de latei. Rechts geeft een trap van vier treden, geflankeerd door muurtjes, toegang tot een inpandige open serre, waarachter openslaande deuren. De latei is uitgevoerd met tandlijst. Op de verdieping in elke travee een breed venster. De westgevel van het landhuis bevat in het midden een aanbouw met drie trapeziumvormige uitstekende vensters aan de westzijde en een in de zijgevels. In de gevel van het hoofdvolume links een venster (terras) en op de verdieping in het midden openslaande deuren naar het plat, links en rechts een venster.

De zuidgevel van het landhuis bevat vijf vensterassen. Op de begane grond links twee maal openslaande deuren naar een ommuurd terras, een trapeziumvormig uitstekend venster en drie smalle vensters. Op de verdieping vijf vensteropeningen van verschillende breedte. Op de zuidoosthoek tevens steunbeerachtige pilasters.

De oostgevel bevat links een deur, bereikbaar via een trapje, geflankeerd door muurtjes en rechts bevindt zich de voormalige serre die in de zuidgevel aan de linkerzijde openslaande deuren heeft achter een trapje en verder vier vensters. De pergolaloopt van de oostgevel van het landhuis tot de aanbouw van het atelier. Op de verdieping in de oostgevel van het landhuis twee vensters met een klein venster in het midden. De noordgevel van het atelier bevat drie vensters, de westgevel een getoogde deur in een nis met getrapte boog aan de linkerzijde, de oostgevel drie vensters op de begane grond, een venster op de verdieping. De zuidgevel bevat in het midden een deur, bereikbaar via een trap van vier treden, geflankeerd door muurtjes. Ter weerszijden van de deur een venster. De aanbouw sluit aan op de zuidoosthoek.

Het interieur van het landhuis bevat originele onderdelen in Art-Nouveau stijl, onder meer in de woonkamer de gebogen wand achter de schouw met ijzeren ombouw en lantaarns, betegeld met paars/gele tegels, de houten ombouw met kraaldelen en glas-in-loodramen in de overgang naar de aanbouw aan de westzijde, betonijzeren gordijnroeden, tufstenen onderdorpels, in de eetkamer de bakstenen schouw met ijzeren ombouw met lantaarns en de tekst: "geef acht en doe". De zwart-witte plavuizen op de vloer zijn alleen aan de randen gelegd, terwijl het middendeel is uitgevoerd in cement. Blauw-witte tegels met voorstellingen bevinden zich onder meer in het trapgat en de keuken. In de voormalige toiletruimte in de hal bevinden zich eveneens de paars/gele tegels. In de voormalige serre liggen zwart-witte plavuizen, in het atelier een houten vloer. De schouw in het atelier is van baksteen, waarbij helder gekleurde tegels met voorstellingen van vogels en bloemen. Op de verdieping zijn de houten plafonds van de kamers uitgevoerd in verschillende kleuren: groen/wit/grijs, geel/wit/grijs en grijs/wit/grijs.

Waardering

Het landhuis met atelier en interieuronderdelen, hoofdonderdeel van het complex "Middlesex" is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis met atelier in expressionistische bouwtrant met interieuronderdelen in Art-Nouveau stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebouwd naar het ontwerp van J. London voor eigen bewoning, gesitueerd op een groot terrein in een bosrijke omgeving.

London, J. ; Noord-Holland