Inleiding

Complex "Middlesex", gebouwd in de periode 1921-1928 in expressionistische bouwtrant, door J. London voor eigen bewoning. Het complex bestaat uit een LANDHUIS MET ATELIER, een GARAGE, BROEIKAS, TUINMUUR, TUINAANLEG (vijver) en WATERPUT, alle uit 1921; een THEEHUIS uit 1923, een TUINMANSWONING uit 1927 en een PERISTYLE uit 1928, en is gesitueerd op een groot terrein op de hoek van de Soestdijkerstraatweg en de Huydecopersweg in een bosrijke omgeving. De toegangen tot het complex bevinden zich aan de Soestdijkerstraatweg (noordoosthoek en noordzijde in het verlengde van het inpandige terras aan de noordzijde), en aan de Huydecopersweg ter hoogte van het pad langs de noordgevel van het landhuis, ter hoogte van de garage en ter hoogte van de tuinmanswoning. Het landhuis met atelier en de peristyle staan aan (de zuidzijde van) de Soestdijkerstraatweg, de garage staat aan de zuidzijde van het landhuis en wordt met de westgevel verbonden door een tuinmuur. De tuinmanswoning staat op het zuidelijke deel van het terrein, iets meer naar de Huydecopersweg gesitueerd en verbonden met de garage door middel van een tuinmuur. De broeikas staat aan de zuidoostzijde van het atelier, verbonden door middel van een tuinmuur met de uitbouw aan de zuidoosthoek van het atelier, waarbij de (water)put ligt. Het theehuisstaat vrijstaand aan de zuidzijde van het terrein in een zichtlijn over de vijver, die gelegen is aan de zuidzijde, in het verlengde van de oostgevel van de garage tegenover de pergola van het overgangsvolume (voorm. serre) van landhuis naar atelier.

Omschrijving

Het complex is opgetrokken in rode baksteen met rollaag ter hoogte van de plint. De zadeldaken zijn bedekt met rode verbeterde Hollandse pannen, terwijl de gootlijsten rusten op bakstenen consoles. Het landhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een plat dak met een decoratief uitgevoerde bakstenen/natuurstenen dakrand en loodslab en wordt verbonden met het atelier dat bestaat uit een bouwlaag en een kapverdieping op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, door middel van een smal volume van een bouwlaag onder plat dak. De vensters zijn van staal. De westgevel van het landhuis wordt gekenmerkt door steunberen op de hoeken. Ommuurde trappen bevinden zich aan de noordzijde (naar hoofdingang, inpandig terras en ingang atelier) en aan de zuidzijde (naar deuren huiskamer, voorm. bijkeuken oostzijde, voorm. serre en atelier).

De garage is opgetrokken ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de Huydecopersweg, op een rechthoekige plattegrond met de deuren aan de westzijde tussen steunberen. De vensters zijn van staal. De broeikas is opgetrokken op T-vormige plattegrond onder asymmetrisch zadeldak met de noklijn oost-west gericht. De vensters zijn van hout.

Het theehuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van een bouwlaag onder zadeldak met de noklijn noord-zuid gericht en met open noordgevel. De vensters zijn van hout. De tuinmanswoning is opgetrokken op een L-vormige plattegrond onder zadeldaken met de noklijn haaks op de Huydecopersweg, bedekt met gesmoorde pannen, en met uitbouw aan de oostzijde. Het rechthoekige hoofdvolume bestaat uit een hoge bouwlaag, een kapverdieping en een vliering onder asymmetrische kap.

De gesloten tuinmuren zijn voorzien van steunberen, ronde openingen met ijzers, boogvormige deuropeningen en enkele houten poorten tussen pijlers. Bij de tuinmanswoning zijn twee rechthoekige openingen en een bakstenen boog tussen pijlers geplaatst. De tuinmuur bij de broeikas bestaat uit gemetselde pijlers, onderling verbonden door twee ronde ijzeren liggers. De vijver, aangelegd in een vrije vorm, wordt aan de zuidzijde omgeven door hekpijlers, onderling verbonden door twee ronde ijzeren liggers.

De waterput wordt omgeven door een circelvormige borstwering.

De peristyle is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een ver overstekend schilddak op gemetselde pijlers. Het dak heeft de noklijn evenwijdig aan de weg en is bedekt met gesmoorde pannen.

Waardering

Het complex "Middlesex" bestaande uit negen complexonderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuiscomplex in expressionistische bouwtrant uit de jaren twintig van de 20ste eeuw, gebouwd naar het ontwerp van J. London voor eigen bewoning, gesitueerd op een groot terrein in een bosrijke omgeving.