Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522732
Complexnummer
522727 - Middlesex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82642/175
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hilversum D 4413
Soestdijkerstraatweg 112, 1213 XH te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

Voormalige TUINMANSWONING, behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1927 in expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van J. London. De tuinmanswoning staat op het zuidelijke deel van het terrein, iets meer naar de Huydecopersweg gesitueerd en verbonden met de garage van het landhuis door middel van een tuinmuur.

Omschrijving

De tuinmanswoning is opgetrokken in rode baksteen op een L-vormige plattegrond onder zadeldaken met de noklijn haaks op de Huydecopersweg, bedekt met gesmoorde pannen, en met uitbouw aan de oostzijde. Schoorsteen op de nok en tandlijst onder de dakrand. Het rechthoekige hoofdvolume bestaat uit een hoge bouwlaag, een kapverdieping en een vliering onder asymmetrische kap. Een deel van de vensters is van hout, een deel van staal. De vensterbanken zijn prominent uitgevoerd in baksteen.

De noordgevel bevat in het hoofdvolume rechts de toegangsdeur, aan weerszijden geflankeerd door een klein venster, links twee vensters en dakkapel daarboven in het dakvlak. In het lage volume een rond venster.

De oostgevel bevat links een uitbouw ter hoogte van een bouwlaag, op de verdieping een venster, in de nok een rond venster.

De zuidgevel bevat twee vensters op de begane grond, terwijl de dakkapel de daklijst doorbreekt.

De westgevel bevat vensters, zowel in het hoofdvolume als in het lage volume, terwijl deze laatste toegankelijk is via een deur aan de zuidzijde.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een tuinmanswoning, behorende bij het complex "Middlesex", in expressionistische bouwtrant uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebouwd naar het ontwerp van J. London.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522727. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
London, J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur