Hilversum D 4411
Hilversum D 4413
Hilversum D 4412
Bij Soestdijkerstraatweg 110, 1213 XH te Hilversum
Bij Soestdijkerstraatweg 112, 1213 XH te Hilversum

Inleiding

TUINMUREN, behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van J. London. De toegangen tot het complex bevinden zich aan de Soestdijkerstraatweg (noordoosthoek en noordzijde in het verlengde van het inpandige terras aan de noordzijde), en aan de Huydecopersweg ter hoogte van het pad langs de noordgevel van het landhuis, ter hoogte van de garage en ter hoogte van de tuinmanswoning. Het landhuis met atelier en de peristyle staan aan (de zuidzijde van) de Soestdijkerstraatweg, de garage staat aan de zuidzijde van het landhuis en wordt met de westgevel verbonden door een tuinmuur, de tuinmanswoning staat op het zuidelijke deel van het terrein, iets meer naar de Huydecopersweg gesitueerd en verbonden met de garage door middel van een tuinmuur. De broeikas staat aan de zuidoostzijde van het atelier, verbonden door middel van een tuinmuur met de aanbouw aan de zuidoosthoek van het atelier.

Omschrijving

De gesloten tuinmuur aan de westzijde bevat in het deel tussen het landhuis en de garage in het midden een boogvormige opening met getoogde houten poort, links en rechts een ronde opening met bakstenen omlijsting en ijzers. Aan de westzijde een steunbeer aan beide zijden van de poort. In het deel tussen de garage en de tuinmanswoning een houten poort tussen pijlers en ronde openingen. Bij de tuinmanswoning zijn twee rechthoekige openingen met bakstenen omlijsting in oost-west gemetselde muurdelen aangebracht, ter weerszijden van een bakstenen boog en een tweevleugelig eenvoudig ijzeren spijlenhekje tussen pijlers. De tuinmuur bij de broeikas bestaat uit lage pijlers, onderling verbonden door twee ronde ijzeren liggers, terwijl ten oosten van de waterput twee hoge pijlers zijn gemetseld.

De toegangen tot het terrein worden gemarkeerd door twee gemetselde pijlers aan de noordoostzijde, een trapje, geflankeerd door lage muurtjes met hellend bovenvlak in het verlengde van de open serre aan de noordzijde, pijlers aan de westzijde ter hoogte van de garage en pijlers, afgesloten door bollen in sierbeton ter hoogte van de tuinmanswoning.

Waardering

De tuinmuren met onderdelen van de erfscheiding zijn van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdelen van het complex "Middlesex", in expressionistische bouwtrant uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebouwd naar het ontwerp van J. London, gesitueerd op een groot terrein in een bosrijke omgeving.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

London, J. ; Noord-Holland