Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522734
Complexnummer: 
522727 - Middlesex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 september 2005
Kadaster deel/nr: 
82642/197
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
142499 - 469147

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TUINMUREN, behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van J. London. De toegangen tot het complex bevinden zich aan de Soestdijkerstraatweg (noordoosthoek en noordzijde in het verlengde van het inpandige terras aan de noordzijde), en aan de Huydecopersweg ter hoogte van het pad langs de noordgevel van het landhuis, ter hoogte van de garage en ter hoogte van de tuinmanswoning. Het landhuis met atelier en de peristyle staan aan (de zuidzijde van) de Soestdijkerstraatweg, de garage staat aan de zuidzijde van het landhuis en wordt met de westgevel verbonden door een tuinmuur, de tuinmanswoning staat op het zuidelijke deel van het terrein, iets meer naar de Huydecopersweg gesitueerd en verbonden met de garage door middel van een tuinmuur. De broeikas staat aan de zuidoostzijde van het atelier, verbonden door middel van een tuinmuur met de aanbouw aan de zuidoosthoek van het atelier.

Omschrijving

De gesloten tuinmuur aan de westzijde bevat in het deel tussen het landhuis en de garage in het midden een boogvormige opening met getoogde houten poort, links en rechts een ronde opening met bakstenen omlijsting en ijzers. Aan de westzijde een steunbeer aan beide zijden van de poort. In het deel tussen de garage en de tuinmanswoning een houten poort tussen pijlers en ronde openingen. Bij de tuinmanswoning zijn twee rechthoekige openingen met bakstenen omlijsting in oost-west gemetselde muurdelen aangebracht, ter weerszijden van een bakstenen boog en een tweevleugelig eenvoudig ijzeren spijlenhekje tussen pijlers. De tuinmuur bij de broeikas bestaat uit lage pijlers, onderling verbonden door twee ronde ijzeren liggers, terwijl ten oosten van de waterput twee hoge pijlers zijn gemetseld.

De toegangen tot het terrein worden gemarkeerd door twee gemetselde pijlers aan de noordoostzijde, een trapje, geflankeerd door lage muurtjes met hellend bovenvlak in het verlengde van de open serre aan de noordzijde, pijlers aan de westzijde ter hoogte van de garage en pijlers, afgesloten door bollen in sierbeton ter hoogte van de tuinmanswoning.

Waardering

De tuinmuren met onderdelen van de erfscheiding zijn van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdelen van het complex "Middlesex", in expressionistische bouwtrant uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebouwd naar het ontwerp van J. London, gesitueerd op een groot terrein in een bosrijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSoestdijkerstraatweg1101213 XHBijSportparkHilversum
NeeSoestdijkerstraatweg1121213 XHBijSportparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuinmuur

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumD3446

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211921exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
London, J. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur