Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522739
Complexnummer: 
522737 - Veenshof
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82642/80
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
141554 - 470807

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige PASTORIE, behorende tot het complex "Veenshof", gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School en gelegen, omgeven door een tuin, aan de Minckelersstraat en Pelikaanstraat.

Omschrijving

De voormalige pastorie is samengesteld uit een volume van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, een volume van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder steekkap met de noklijn evenwijdig aan de weg aan de oostzijde en een volume van een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg aan de westzijde. De stalen vensters hebben een roedenverdeling. In de topgevel (N) met schoorsteen aan de rechterzijde bevindt zich op de begane grond de toegangsdeur onder bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen in portiek onder luifel op stalen steunen. Links en rechts is een vier-ruitsvenster in de gevel geplaatst. Op de verdieping wordt de loggia afgesloten door een rondboog. Rechts daarvan twee vier-ruitsvensters. Ter hoogte van de zolderverdieping een vier-ruitsvenster. In de noordgevel van het oostelijke volume bevatten de toogvormige vensters glas-in-loodramen.

De oostgevel van het oostelijke volume is trapsgewijs opgebouwd. Vanuit het volume van een bouwlaag en kapverdieping wordt toegang gegeven tot een terras via openslaande deuren met zijlichten. De oostzijde kent verder vensteropeningen. In de westgevel van het hoge volume markeren een rond en een lang venster het trappenhuis. Rechts op de begane grond een dubbel zes-ruitsvenster, op de verdieping oorspronkelijk een deur met balkon, waarboven de gevel de daklijst doorbreekt. De westgevel van het westelijke volume bevat een risalerende houten vensterpartij over de zuidwesthoek, waarvoor een bloembak, visueel opgenomen in de plint.

De topgevel aan de zuidzijde bevat openslaande deuren met zijlichten, op de verdieping een loggia achter rondboog en rechthoekige vensters.

Waardering

De voormalige pastorie is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie, gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse school naar het ontwerp van N. Andriessen en als onderdeel van het complex "Veenshof".

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMinckelersstraat281221 KHHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumR5957

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351936exactvervaardiging