Inleiding

Complex "Veenshof", bestaande uit een voormalige rooms-katholieke KERK (St. Joseph), een voormalige PASTORIE en drie RIJTJES WONINGEN van in totaal 21 arbeiderswoningen, gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School. Het complex is gelegen op een rechthoekig terrein aan de Minckelersstraat, Pelikaanstraat, Nachtegaalstraat en Veenshof. De voormalige kerk is gesitueerd aan de Pelikaanstraat, de voormalige pastorie, door een tuin omgeven, aan de Minckelersstraat ten noorden van de voormalige kerk. Dertien woningen zijn in een L-vorm met een doorgang naar de Nachtegaalstraat gesitueerd, in twee rijtjes aan de zuid- en oostzijde van het Veenshof, ten zuiden van de voormalige kerk. Het derde rijtje van acht woningen is aan de Nachtegaalstraat, aan de oostzijde, achter het oostelijke rijtje aan het Veenshof gelegen.

Omschrijving

Het complex "Veenshof" bevat vijf afzonderlijk te beschermen onderdelen: een voormalige rooms-Katholieke kerk, een voormalige pastorie en drie rijen woningen.

De voormalige kerk "St. Joseph", gebouwd op oost-west georiënteerde, vrijwel rechthoekige en symmetrische plattegrond met toren op de zuidwesthoek, overdekte gang naar de voormalige pastorie en overdekte gang naar de voormalige sacristie aan de noordoostzijde. De hoog opgaande, spitse zadeldaken zijn bedekt met grijze dakpannen. De kappen van de voormalige doopkapel in de noordwesthoek en de uitbouwtjes aan de voormalige processiegangen aan de noord- en zuidgevel zijn uitgevoerd in koper. De dakranden zijn bedekt met tegels. Het schilddak met zeeg van de toren is bedekt met grijze leipannen en wordt bekroond door een kruis op opengewerkte bol. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen op een plint van paars/blauwe klinkers. Detailleringen zijn uitgevoerd in natuursteen (zandsteen) of sierbeton. De voormalige pastorie is samengesteld uit een volume van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, een volume van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder steekkap met de noklijn evenwijdig aan de weg aan de oostzijde en een volume van een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg aan de westzijde. De stalen vensters hebben een roedenverdeling. De twee rijtjes woningen aan het Veenshof zijn opgetrokken in gele baksteen ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak, bedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en schoorstenen op de noklijn. De woningen hebben stalen toogvormige vensters in de voorgevel en de trappenhuizen van de middenwoningen worden door topgeveltjes onder zadeldak geaccentueerd. De woningen op de zuidoosthoek zijn lager, terwijl de topgeveltjes ontbreken. Het rijtje woningen aan de Nachtegaalstraat, opgetrokken in gele baksteen ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bevat in de voorgevel van de woningen een rechthoekige houten erker op bakstenen plint.

Waardering

Het complex "Veenshof" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsmede sociaalhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kerkcomplex bestaande uit een rooms-katholieke kerk en een pastorie, gecombineerd met arbeiderswoningen, gegroepeerd rond een hof, gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse school naar het ontwerp van N. Andriessen.