Hilversum R 7129
Hilversum R 7130
Nachtegaalstraat 29, 1221 KR te Hilversum
Nachtegaalstraat 31, 1221 KR te Hilversum
Nachtegaalstraat 33, 1221 KR te Hilversum
Nachtegaalstraat 35, 1221 KR te Hilversum

Inleiding

Rijtje van acht WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School, gesitueerd aan de de Nachtegaalstraat.

Omschrijving

Rijtje van acht woningen, opgetrokken op rechthoekige plattegrond in gele baksteen ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en schoorstenen op de noklijn. In de voorgevel (O) bevatten de woningen rechthoekige houten erkers, opgebouwd uit een middenraam en zijramen met horizontale roedenverdeling, op een bakstenen plint en waarboven in het dakvlak een dakkapel is geplaatst. De rechter woning aan de noordzijde bevat de toegangsdeur in een portiek in een smaller en lager opgetrokken volume. De achtergevels (W) van de woningen bevatten een driedelig houten venster, in oorsprong alle met roedenverdeling, een deur met zijlichten naar de achtertuin en een dakkapel, oorspronkelijk met roedenverdeling in de ramen.

Waardering

Het rijtje woningen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdeel van het complex "Veenshof", gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse school naar het ontwerp van N. Andriessen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Andriessen, N ; Noord-Holland