Hilversum R 7126
Hilversum R 7128
Veenshof 20, 1221 KP te Hilversum
Veenshof 22, 1221 KP te Hilversum
Veenshof 24, 1221 KP te Hilversum
Veenshof 26, 1221 KP te Hilversum

Inleiding

Rijtje van vijf WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School, gesitueerd aan de oostzijde van de hof.

Omschrijving

Rijtje van vijf woningen, opgetrokken op rechthoekige plattegrond in gele baksteen ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak met de noklijn noord-zuid lopend, bedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en schoorstenen op de noklijn. De woningen hebben stalen toogvormige vensters in de voorgevel en de trappenhuizen van de middenwoningen worden door topgeveltjes onder zadeldak geaccentueerd, waarin, in iets verdiept liggend rondboogvormig gevelvlak gevat, op de begane grond de deuren en in de top ronde vensters met kruisroeden. De woning op de zuidoosthoek is lager. De achtergevels van de woningen bevatten een driedelig houten venster, in oorsprong alle met roedenverdeling, een deur met zijlichten naar de achtertuin en een dakkapel, oorspronkelijk met roedenverdeling in de ramen.

Waardering

Het rijtje woningen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdeel van het complex "Veenshof", gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse school naar het ontwerp van N. Andriessen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Andriessen, N ; Noord-Holland