Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522744
Complexnummer: 
522743 - Soestdijkerstraatweg 145
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82644/162
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
142736 - 469492

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BOERDERIJ, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen, vrijstaand gesitueerd op grote afstand aan de noordzijde van de Soestdijkerstraatweg, aan de westzijde van een oprijlaan in een bosrijke omgeving, terwijl aan de achterzijde het bouwland ligt.

Omschrijving

Boerderij, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de zuidwestzijde ter hoogte van een bouwlaag en een hoge kapverdieping onder met riet gedekt ver overstekend zadeldak met schoorsteen op de nok en drie vleermuisdakkapellen in beide dakvlakken. Ankers bevinden zich onder de opduwrand. De gevels zijn wit gepleisterd op een plint, terwijl zij worden geleed door (hoek)lisenen, plint en gevelranden. Houten elementen, zoals windveren, schoren ter ondersteuning van het dak, de balkonbalustrade en de luifel aan de zuidwestzijde, en het kruishoutelement onder de vensters zijn uitgevoerd in decoratief snijwerk. De stolpvensters met luiken, en deuren met bovenlichten zijn van hout. Het klaverbladmotief is een terugkerend element in de luiken en de schoren.

De symmetrische voorgevel (ZW) bevat de ingangspartij in de in het midden gesitueerde aanbouw. De dubbele houten deur in lisenenomlijsting bevat boven de bovenlichten een luifel in de vorm van een zadelkapje op gesneden schoren. Boven de aanbouw een balkon waarachter openslaande glasdeuren, omgeven door gesneden balustrade, rustend op een tandlijst en, aan de bovenzijde getorste, zuilen die op de hoeken van de aanbouw binnen het muurvlak zijn geplaatst. Vier stijlen ondersteunen het beschot onder het doorgezette deel van het zadeldak boven het balkon. In de zijgevels van de aanbouw een klein venster in gestucte omlijsting. Links en rechts van de aanbouw een venster in gestucte omlijsting.

De linker zijgevel (NW) bevat in het linker gedeelte twee deuren, in het rechter gedeelte twee vensters.

De rechter zijgevel (ZO) is ingedeeld in drie delen en bevat in twee delen een deur en een klein venster in het linker deel.

De achtergevel (NO) bevat in het midden de omlijsting van de oorspronkelijke poort. Links en rechts een halfrond venster, op de kapverdieping de hooideur. Het dak steekt ver over waarbij de stammen onder het riet duidelijk zichtbaar zijn.

Waardering

De boerderij, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een boerderij in neoclassicistische bouwtrant met een rijke, in vakwerk uitgevoerde, detaillering, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en gesitueerd in een bosrijke omgeving met bouwland aan de achterzijde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSoestdijkerstraatweg1451213 VZHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumC10010

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlVakwerkstijlinvloeden
Neo-Classicismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Herenboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501900globaalvervaardiging