Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'Soestdijkerstraatweg 145' bestaande uit een BOERDERIJ en een bijbehorende SCHUUR, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen. Het complex is vrijstaand gesitueerd op grote afstand aan de noordzijde van de Soestdijkerstraatweg, aan de westzijde van een oprijlaan in een bosrijke omgeving, terwijl aan de achterzijde het bouwland ligt. De schuur is op kleine afstand aan de noordwestzijde van de boerderij gesitueerd.

Omschrijving

Boerderijcomplex met boerderij opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de zuidwestzijde ter hoogte van een bouwlaag en een hoge kapverdieping onder met riet gedekt ver overstekend zadeldak met schoorsteen op de nok en drie vleermuisdakkapellen in beide dakvlakken. De gevels zijn wit gepleisterd op een plint, terwijl zij worden geleed door (hoek)lisenen, plint en gevelranden. Houten elementen, zoals windveren, schoren ter ondersteuning van het dak, de balkonbalustrade en de luifel aan de zuidwestzijde, en het kruishoutelement onder de vensters zijn uitgevoerd in decoratief snijwerk. De stolpvensters met luiken, en deuren met bovenlichten zijn van hout. De schuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de noordwestzijde onder doorgezet dakvlak van het zadeldak, bedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het voorste gedeelte van de in rode baksteen opgetrokken gevels is gepleisterd. De houten elementen van het voorste gedeelte, zoals windveer, schoren bovenaan de lisenen, en de luifel boven het venster in de zuidwestgevel zijn uitgevoerd in decoratief snijwerk. Het klaverbladmotief is een terugkerend element in de luiken en de schoren.

Waardering

Het boerderijcomplex 'Soestdijkerstraatweg 145' bestaande uit een boerderij met schuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een boerderijcomplex in neoclassicistische bouwtrant met een rijke, in vakwerk uitgevoerde, detaillering, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en gesitueerd in een bosrijke omgeving met bouwland aan de achterzijde.