Hilversum N 9524
Hilversum N 7882
's-Gravelandseweg 41, 1217 EH te Hilversum
's-Gravelandseweg 41 A, 1217 EH te Hilversum

Inleiding

WOONHUIS uit 1855 in eclectische trant met neo-classicistische detaillering. De eerste steen is gelegd door C.E.C. Grim op 22 maart 1855. De serre aan de voorgevel is waarschijnlijk omstreeks 1900 aangebouwd. Het pand ligt iets verhoogd langs de 's-Gravelandseweg, met de langsgevels evenwijdig aan de straat.

Omschrijving

Symmetrisch opgezet woonhuis van één bouwlaag en kapverdieping op rechthoekige plattegrond met witgepleisterde gevels onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn evenwijdig aan de weg ligt. Boven de korte eindgevels houten kroonlijsten met gebogen frontons en aan de langsgevels een geprofileerde houten gootlijst. Beganegronds T-schuifvensters en in de geveltoppen vierruitsvensters onder in blokken gepleisterde hanekammen.

In het midden van de symmetrische voorgevel (NO) een grote houten serre en aan weerszijden een venster. Vanuit de gevel geven twee dubbele deuren toegang tot de serre met een decoratieve roedenverdeling en sierglas in de vensters. In de linker zijgevel (ZO) de deur onder bovenlicht, geflankeerd door twee vensters en in de geveltop twee vierruits vensters. De rechter zijgevel (NW) bevat beganegronds twee vensters en twee vierruits vensters in de geveltop. In de achtergevel (ZW) drie dubbele glasdeuren naar de tuin, en in het midden een roosvenster. Op de nok van het dak twee gepleisterde schoorstenen.

Waardering

Het midden negentiende-eeuwse woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf en representatief voorbeeld van vroege villabouw langs de 's-Gravelandseweg, uitgevoerd in een voor de bouwtijd kenmerkende combinatie van een eclectische bouwstijl met een neo-classicistische detaillering.

Serre voorgevel