Inleiding

Complex 's-Gravelandseweg 41/41a, bestaande uit een dubbel WOONHUIS en een voormalig KOETSHUIS, gebouwd in 1855 in eclectische bouwtrant. Het dubbele woonhuis is gesitueerd op een verhoging van het terrein aan de zuidwestzijde van de 's-Gravelandseweg met de noklijn evenwijdig aan de weg. Het voormalig koetshuis is gesitueerd ten zuidwesten van het dubbele woonhuis en schuin ten opzichte van de P.C. Hooftweg.

Omschrijving

Complex van een dubbel woonhuis en een bijbehorend koetshuis, waarvan het woonhuis is uitgevoerd met gepleisterde gevels, opgetrokken op rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldak. Het voormalig koetshuis heeft gepleisterde gevels ter hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder mansardekap.

Waardering

Het midden 19de-eeuwse complex 's-Gravelandeweg 41/41a, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven complex bestaande uit een dubbel woonhuis en een voormalig koetshuis, in eclectische bouwstijl en kenmerkend voor de bouwtijd en de voor de vroege villabouw langs de 's-Gravelandseweg.