Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522769
Complexnummer
522767 - 's-Gravelandseweg 41/41a
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82641/42
Kadastrale aanduiding
Hilversum N 9526
P.C. Hooftweg 32, 1217 RJ te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS uit 1855 in eclectische trant. Het pand is gesitueerd ten zuidwesten van het dubbele woonhuis 's-Gravelandseweg 41/41A en schuin ten opzichte van de P.C. Hooftweg. De zuidoostgevel grenst aan het kerkgebouw Albertus Perkstraat 4/4A.

Omschrijving

Voormalig koetshuis met gepleisterde gevels ter hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder mansardekap met de noklijn schuin haaks op de weg. De kap is voorzien van gesmoorde Hollandse pannen, gesneden lijst en makelaar, alsmede een geprofileerde gootlijst. De rechthoekige plattegrond bevat een niet originele aangebouwde serre aan de noordoostzijde. De noordoostgevel bevat verder op de verdieping een venster met puntvormige bovendorpel. Aan de noordwestzijde bevinden zich de voormalige inrijpoort met deuren. In het dakvlak dakkapel met fronton en wangen. Aan de zuidwestzijde een deur en venster, twee vensters boven de begane grond.

Waardering

Het midden 19de-eeuwse voormalige koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als koetshuis in eclectische bouwstijl, kenmerkend voor de bouwtijd en als onderdeel van het complex "'s-Gravelandseweg 41/41A".

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522767. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1855
1855
exact
verbouwing
1989
1989
exact
aanbouw serre, drie vensters in zw zijde, koz. in staldeuren

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver