522921 - Berk en Eik/ Huize Marie-Louise
Hatert I 926
Bij Eversweg 4, 6523 LT te Nijmegen

2. Omschrijving

De GARAGE heeft één bouwlaag op een rechthoekig grondplan en is gedekt met een aan drie zijden overstekend samengesteld dak. Het dak bestaat uit een wolfdak met een groot overstek boven beide zijgevels en een ca. 2m. overstekende luifel aan de voorzijde, die via hoekkepers aansluit op de zijschilden. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van zinken mastgoten.

De gevels zijn opgetrokken met rode baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De garage heeft een plint, die wordt afgesloten door een tweesteens rollaag. Omdat de garage in de lengte tegen een helling is gebouwd is de plint bij de linkerzijgevel hoger. Hier is de plint evenals aan de achterzijde voorzien van steunberen. In de achtergevel bevindt zich ter hoogte van de dakvoet een anderhalfsteens rollaag. De gevels worden afgesloten met een halfsteens rollaag. Bij de voor- en de achtergevel springt de rollaag enigszins naar voren. Onder de rollaag bevinden zich twee licht uitspringende stroken baksteen. De vensters in achter- en zijgevels zijn voorzien van gemetselde lekdorpels.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft twee door een muurdam gescheiden dubbele garagedeuren. De deuren hebben panelen van verticale houten delen en 2-ruits ramen met een horizontale roedenverdeling.

Het grote overstek aan de voorzijde wordt gestut door een houten constructie, die bestaat uit drie balken die rusten op stijlen en licht gebogen schoren. In het midden bestaat de constructie uit een tegen de muurdam tussen de deuren geplaatste stijl, die op een gemetselde poer staat. De bijbehorende schoor loopt van hier tot aan het uiteinde van de dakrand. Aan de buitenzijde bestaat de constructie uit twee stijlen, waarvan er één tegen de muur is geplaatst en één vrij staat. De schoren zijn hoog tegen de vrijstaande stijlen bevestigd en dus aanmerkelijk korter. De stijlen, waartussen zich ook nog een dwarsbalk bevindt, staan op tot plinthoogte gemetselde muurtjes. De grond voor de garagedeuren is beklinkerd. Het bestrate gedeelte ligt tussen twee lage gemetselde muurtjes, die aansluiten op de muurtjes van de houten draagconstructie. In de geveltop boven het overstek bevindt zich een liggend venster met driedelig kozijn en drie 2-ruits ramen met horizontale roedenverdeling.

De symmetrisch ingedeelde ZIJGEVELS hebben ieder twee liggende vensters, voorzien van 2-ruits valramen met een horizontale roedenverdeling.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in de geveltop een liggend venster met driedelig kozijn en drie 2-ruits ramen met horizontale roedenverdeling.

Het INTERIEUR van de garage verkeert nog in oorspronkelijke staat. De wanden hebben een hoge betegelde lambrizering met een band van groene tegels. Tegen de achterwand bevindt zich over de volle breedte een kastenwand schuivende paneeldeuren.

GARAGE van Oscar Leeuw uit 1926 in de stijl van de Interbellum-architectuur.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een garage in de stijl van de Interbellum-architectuur met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere vormgeving.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een villacomplex in de stijl van de Interbellum-architectuur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)

Interbellum-architectuur