Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522923
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Berg en Eik/ Huize Marie-Louise
Complexnummer: 
522921 - Berk en Eik/ Huize Marie-Louise
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20335/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nijmegen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nijmegen
X-Y coördinaat: 
190511 - 427005

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

2. Omschrijving

De GARAGE heeft één bouwlaag op een rechthoekig grondplan en is gedekt met een aan drie zijden overstekend samengesteld dak. Het dak bestaat uit een wolfdak met een groot overstek boven beide zijgevels en een ca. 2m. overstekende luifel aan de voorzijde, die via hoekkepers aansluit op de zijschilden. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van zinken mastgoten.

De gevels zijn opgetrokken met rode baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De garage heeft een plint, die wordt afgesloten door een tweesteens rollaag. Omdat de garage in de lengte tegen een helling is gebouwd is de plint bij de linkerzijgevel hoger. Hier is de plint evenals aan de achterzijde voorzien van steunberen. In de achtergevel bevindt zich ter hoogte van de dakvoet een anderhalfsteens rollaag. De gevels worden afgesloten met een halfsteens rollaag. Bij de voor- en de achtergevel springt de rollaag enigszins naar voren. Onder de rollaag bevinden zich twee licht uitspringende stroken baksteen. De vensters in achter- en zijgevels zijn voorzien van gemetselde lekdorpels.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft twee door een muurdam gescheiden dubbele garagedeuren. De deuren hebben panelen van verticale houten delen en 2-ruits ramen met een horizontale roedenverdeling.

Het grote overstek aan de voorzijde wordt gestut door een houten constructie, die bestaat uit drie balken die rusten op stijlen en licht gebogen schoren. In het midden bestaat de constructie uit een tegen de muurdam tussen de deuren geplaatste stijl, die op een gemetselde poer staat. De bijbehorende schoor loopt van hier tot aan het uiteinde van de dakrand. Aan de buitenzijde bestaat de constructie uit twee stijlen, waarvan er één tegen de muur is geplaatst en één vrij staat. De schoren zijn hoog tegen de vrijstaande stijlen bevestigd en dus aanmerkelijk korter. De stijlen, waartussen zich ook nog een dwarsbalk bevindt, staan op tot plinthoogte gemetselde muurtjes. De grond voor de garagedeuren is beklinkerd. Het bestrate gedeelte ligt tussen twee lage gemetselde muurtjes, die aansluiten op de muurtjes van de houten draagconstructie. In de geveltop boven het overstek bevindt zich een liggend venster met driedelig kozijn en drie 2-ruits ramen met horizontale roedenverdeling.

De symmetrisch ingedeelde ZIJGEVELS hebben ieder twee liggende vensters, voorzien van 2-ruits valramen met een horizontale roedenverdeling.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in de geveltop een liggend venster met driedelig kozijn en drie 2-ruits ramen met horizontale roedenverdeling.

Het INTERIEUR van de garage verkeert nog in oorspronkelijke staat. De wanden hebben een hoge betegelde lambrizering met een band van groene tegels. Tegen de achterwand bevindt zich over de volle breedte een kastenwand schuivende paneeldeuren.

Waardering

GARAGE van Oscar Leeuw uit 1926 in de stijl van de Interbellum-architectuur.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een garage in de stijl van de Interbellum-architectuur met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere vormgeving.

- Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een villacomplex in de stijl van de Interbellum-architectuur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEversweg46523 LTBijKwakkenbergNijmegen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenOnderdeel woningen e.d.Garage(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HATERTI926

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19261926exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Leeuw, Oscar ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur
Reuter, H.J. ; Gelderlandopdrachtgever