Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522924
Complexnummer
522921 - Berk en Eik/ Huize Marie-Louise
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82967/15
Kadastrale aanduiding
Hatert I 926
Bij Eversweg 4, 6523 LT te Nijmegen

Omschrijving

3. Omschrijving

De THEEKOEPEL heeft een achtzijdige plattegrond en één bouwlaag onder een achtzijdig koepeldak, dat gedekt is met rode verbeterde Hollandse pannen van kleiner formaat dan de pannen die op de villa en de garage.

De GEVELS zijn opgetrokken in later witgesausde baksteen en gemetseld in halfsteens verband. De theekoepel is aan drie zijden open en aan vijf zijden gesloten. Vier van deze vijf zijden zijn voorzien van een venster en één zijde is blind uitgevoerd. De gevels hebben een deels bruin geschilderde plint die wordt afgesloten met een rollaag. De stompe hoeken van de gesloten zijden zijn voorzien van tandversiering. De vier rechthoekige vensters worden afgesloten met een rollaag en hebben houten kozijnen met een verticale middenstijl.

De drie open zijden van de theekoepel worden van elkaar gescheiden door vier houten Toscaanse zuiltjes op gemetselde piedestallen. Tussen de dekplaten van de zuiltjes en het dak bevinden zich korte vierkante houten pijlertjes, die onderling worden verbonden door gesneden houten korfbogen.

Het INTERIEUR heeft een vloer met rode tegels. De koepel is aan de binnenzijde betimmerd met horizontale houten delen. De betimmering begint boven de vensters en loopt tot ca. halverwege het koepeldak, waar zij overgaat in een vlak plafond, dat eveneens is samengesteld uit acht segmenten van houten delen.

Waardering

THEEKOEPEL van Oscar Leeuw uit 1923-1924 in de stijl van de Interbellum-architectuur.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een theekoepel in de stijl van de Interbellum-architectuur met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere vormgeving.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een villacomplex in de stijl van de Interbellum-architectuur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522921. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel Theekoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1924
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Leeuw, Oscar ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Reuter, H.J. ; Gelderland
opdrachtgever