522926 - Brakkenstein
Bij Driehuizerweg 285, 6525 PL te Nijmegen

5. DE WATERPUT

Omschrijving

De WATERPUT is gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen m.n. van de Neo-Lodewijk XV-stijl. De put bestaat uit twee pijlers, verbonden door een smeedijzeren putbalk en een cirkelvormige borstwering. De zich verjongende pijlers hebben inspringende hoeken, zijn opgebouwd uit speklagen van zandsteen en rode baksteen en hebben een geprofileerde zandstenen dekplaat. De pijlers zijn onderling verbonden door een rijk geornamenteerd, rood en goud geschilderd smeedijzeren element, waar een ketting aan hangt. De borstwering heeft een naar buiten uitzwenkend gedeelte en een geprofileerde zandstenen rand en is evenals de pijlers opgebouwd uit lagen rode baksteen en zandsteen.

Rondom de put bevinden zich drie lage, concentrische bakstenen muurtjes met bloemperken ertussen.

WATERPUT uit ca. 1916.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een waterput die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen m.n. van de Neo-Lodewijk XV-stijl.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Landgoed Brakkenstein.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Waterput