522926 - Brakkenstein
Bij Driehuizerweg 287, 6525 PL te Nijmegen

6. DE TOEGANGSHEKKEN

Omschrijving

De TOEGANGSHEKKEN zijn gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen.

Het toegangshek aan het begin van de oprijlaan bestaat uit twee hekpijlers van rode baksteen en een dubbel smeedijzeren hek. De vierkante, in staand verband gemetselde pijlers hebben inspringende hoeken, gecementeerde plinten en hoge geprofileerde zandstenen dekplaten, die worden bekroond door grote koperen lantaarns. Het smeedijzeren gedeelte bestaat uit twee vaste delen tegen de pijlers en een dubbel draaihek ertussen. In de vaste delen zijn is links en rechts in vergulde smeedijzeren letters de naam van het landgoed aangebracht resp. : "BRAKKE" en "STEYN".

Het toegangshek bij de noordwestelijke toegang tot het park, aan het einde van de Driehuizerweg, heeft hekpijlers die op dezelfde wijze zijn vormgegeven. Hier zijn echter geen lantaarns aangebracht en het ijzeren draaihek is niet oorspronkelijk.

TOEGANGSHEKKEN uit ca. 1916.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van toegangshekken in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het landgoed Brakkenstein.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek Twee toegangshekken