522926 - Brakkenstein
Bij Driehuizerweg 285, 6525 PL te Nijmegen

7. DE PARKAANLEG

Omschrijving

Het park is aangelegd in een sterrenbos, dat al voorkomt op 18de-eeuwse kaarten. Hoewel enkele lanen zijn verdwenen is de oorspronkelijke sterrenbosstructuur nog goed zichtbaar. Het terrein, dat aan alle zijden wordt omgeven door lanen, heeft de vorm van een ruit met ongelijke zijden: de noord- en de oostzijde zijn korter dan de zuid- en de westzijde, zodat een soort vliegervorm is ontstaan. De ruit wordt in de lengte in tweeën gedeeld door een diagonale laan, waarop nagenoeg in het midden onder een hoek van 45° twee lanen aansluiten, die de diagonaal verbinden met de zuidelijke en de westelijke laan. De diagonaal, die onderbroken wordt door de villa, is vanuit de zuidwestelijke punt doorgetrokken naar de Driehuizerweg, waar zich de toegangspoort bevindt. De lanen zijn grotendeels beplant met beukenbomen, behalve de meest westelijke laan, waar paardenkastanjes staan en het gedeelte van de diagonaal achter de villa, waar linden zijn geplant. In het noordwestelijk deel van het park staat een kring van grote oude beuken.

Tussen 1930 en 1932 werd het park door Samuel Voorhoeve (1880-1948) heraangelegd in Landschapsstijl, waarbij de oorspronkelijke sterrenbosstructuur gehandhaafd bleef en als onderlegger fungeerde voor een stelsel van gebogen paden dat de reeds bestaande lanen onderling met elkaar verbond. In de vakken tussen de lanen en de gebogen paden liggen gazons en verspreide groepjes naald- en loofbomen.

Tussen 1969 en 1971 is in de zuidoostelijke hoek van het park in opdracht van de Katholieke Universiteit een botanische tuin met alpinum aangelegd. De tuin is ontworpen door J. Brinkman en W. Schacht (alpinum). Achter het stalgebouw bevindt zich een buitenmanege en in het park zijn later ten behoeve van de paardensport twee zandbakken' aangelegd.

Waardering

De AANLEG van Park Brakkenstein daterend uit de 18de eeuw en uit de periode 1930-1932 door S. Voorhoeve.

-\tVan tuinarchitectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een park in landschapsstijl met esthetische kwaliteiten in het ontwerp van de aanleg, dat is gerealiseerd in een ouder sterrenbos. Van tuinhistorische waarde vanwege de gevarieerde collectie bomen en heesters deels van hoge ouderdom en/of zeldzaamheid.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Landgoed Brakkenstein.

-\tVan cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een culturele en landschappelijke ontwikkeling namelijk de transformatie vanaf de tweede helft van de 19de eeuw van bestaande, aanvankelijk als jachtterrein gebruikte landgoederen, gelegen in het gebied ten zuidoosten van Nijmegen in buitenplaatsen met hoofdzakelijk een woonfunctie voor welgestelde families uit Nijmegen en wijde omgeving. Park Brakkenstein heeft inmiddels zeldzaamheidswaarde gekregen, omdat het het enige vrij gaaf bewaard gebleven landgoed van behoorlijke omvang in de gemeente Nijmegen betreft.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Landschapsstijl