Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522944
Complexnummer
522937 - Begraafplaats Altrade
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82963/45
Kadastrale aanduiding
Hatert A 9150
Bij Daalseweg 200, 6521 GR te Nijmegen

Omschrijving

7. Het GRAFMONUMENT RANDAG

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT RANDAG is vervaardigd ca. 1928 in de stijl van de Art Deco en bestaat uit een hoge sarcofaag van gefrijnde zandsteen op een sokkel van ruw behakt roze graniet. De tombe loopt naar boven taps toe en wordt afgesloten met een uitkragende deksel, waarvan de lijst aan de voorzijde wordt ondersteund door twee vrouwenfiguren met gevouwen handen. Tussen de figuren bevindt zich een koperen plaat met het opschrift: "FAMILIEGRAF/ W. RANDAG/ 1868 + 1928/ F. RANDAG/ 1904 + 1931/ J.M. RANDAG-/ DAZERT/ 1872 + 1931/ W.F. RANDAG/ 1905 = 1951". Boven de plaat is een Christusmonogram in de steen gehakt. Aan de achterzijde van de tombe bevinden zich twee koperen knoppen, waar oorspronkelijk grote koperen ringen aan waren bevestigd, waarmee de tombe geopend kon worden. De ringen zijn echter verdwenen. In het midden bevindt zich een ingehakt kruis. De tombe wordt afgesloten door een fries dat ook aan beide zijkanten doorloopt. Het fries heeft een opschrift in reliëf aan de achterzijde: "O CRUX AVE SPES UNICA", aan de linker zijde: "BEATI MORTUI QUI IN DOMINO MORIUNTUR" en aan de rechterzijde: "EGO SUM RESURRECTIO ET VITA".

Waardering

Het GRAFMONUMENT RANDAG uit ca. 1928.

-\tVan kunsthistorische waarde als voorbeeld van een zandstenen graftombe in de stijl van de Art Deco.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan het hoofdpadenkruis van de begraafplaats. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522937. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden