Bij Museum Kamstraat 45, 6522 GB te Nijmegen
Bij Museum Kamstraat 47, 6522 GB te Nijmegen

Omschrijving

3. Het HEKWERK. De tuin van het museum wordt aan de west- en de zuidzijde (straatzijde) begrensd door een bakstenen muur, die is voorzien van siermetselwerk. Aan de straatzijde bestaat de muur uit lagere delen tussen vierkante hekpijlers, die onderling worden verbonden door dubbele ijzeren stangen. Het rijk uitgevoerde dubbele draaihek bestaat deels uit smeedijzer en deels uit ornamentaal gezaagd plaatijzer met ajourwerk. In het het draaihek zijn vier in roedenbundels gestoken bijlen (fasces cum securibus) opgenomen, tekens van waardigheid die door de begeleiders van Romeinse magistraten en priesters werden gedragen.

HEKWERK uit 1922.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een hekwerk bij een voor een specifieke, archeologische collectie gebouwd museum, waarbij mede in de stijl en detaillering van het hekwerk het karakter van de verzameling wordt getoond. Het hekwerk vertoont naast historiserende tendensen ook expressionistische en Art Deco-stijlinvloeden. Het hekwerk heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals goede verhoudingen, bijzonder materiaalgebruik en een rijke ornamentering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in de Museum Kamstraat.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Museum Kam-complex.