Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522957
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Kronenburgerpark
Complexnummer: 
522956 - Kronenburgerpark
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20335/33
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nijmegen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nijmegen
X-Y coördinaat: 
187405 - 428748

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Het Kronenburgerpark, dat wordt omsloten door de Kronenburgersingel en de Parkweg, en aan de zuidzijde door de bebouwing respectievelijk de bijbehorende tuinafscheidingen, heeft een sterk glooiende AANLEG uit 1880 op de voormalige verdedigingswerken in Engelse landschapsstijl, met een sierlijk gebogen padenpatroon, een langgerekte lobvormige vijver, uitgestrekte grasvelden en een gevarieerde beplanting.

Lange zichtlijnen doorsnijden het park, met name vanaf de hoger gelegen delen en de voormalige verdedigingstorens. De ca. 30 meter hoge Kronenburgertoren uit 1425 domineert het park. Deze voormalige verdedigingstoren wordt gedeeltelijk omsloten door de noordelijke lob van de vijver. In de zuidelijke lob van de vijver is een fontein geplaatst en een eilandje aangelegd. De vernauwing tussen deze twee lobben is benut voor de aanleg van een brug over de vijver. In de steile helling aan de zuidzijde van de vijver is een kunstmatige waterval annex grot aangelegd. Deze attractie is afgezet met een smeedijzeren spijlenhek.

De zeer gevarieerde beplanting van het park is samengesteld uit onder andere: de Italiaanse populier, de witte abeel, de rode en witte paardekastanje, de acacia, de linde, de plataan, de treurwilg, de zilverlinde, de taxus, de Canadese geweiboom, de den, de iep, de prieelberk, de magnolia en overigens diverse soorten esdoorn, eik, beuk en noteboom. De bomen zijn zowel in groepen als solitair gepland. In het meest zuidoostelijke deel van het park is in 1912 aan de voet van de St. Jacobstoren een hertenkamp aangelegd.

Waardering

AANLEG van het Kronenburgerpark.

- Van historische waarde voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur als goed voorbeeld van een stadspark uit het laatste kwart van de 19de eeuw in Engelse landschapsstijl. De parkaanleg ontleent haar kwaliteiten aan het behoud van bestaande karakteristieken van de voormalige vestingwerken (hoogteverschillen, historische muur met torens als romantisch element) en aan de toevoeging van nieuwe elementen (gevarieerde en bijzondere beplanting, waterval met kunstmatige grot en vijver).

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op de voormalige vestingwerken tussen de historische binnenstad en de zogenaamde 19de eeuwse gordel. Het Kronenburgerpark vormt een essentieel onderdeel van het stedenbouwkundig concept van de Nijmeegse 19de eeuwse uitleg. Door de markante situering vormt het park een belangrijk geledings- en verbindingselement in het stedenbouwkundig weefsel. Tevens geeft het park uitdrukking aan de wens van de gemeente om van Nijmegen een ruime en groene stad te maken; ruimtegebrek was na het slechten van de barrière verleden tijd. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling, in casu het ontstaan van een visie op de stad die schoon, gezond en mooi dient te zijn; het in de stedelijke structuur opnemen van parken als verfraaiing en stedelijke voorziening.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
Nijmegenin het park, Centrum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenWandelpark

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NIJMEGENB5604
NIJMEGENB5603

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Landschapsstijlstijlzuiver

Engels

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Kastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenLandschapspark

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880exactvervaardiging

parkaanleg

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Rosseels, P.L. ; Gelderlandtuinarchitect / landschapsarchitect