Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522957
Complexnummer
522956 - Kronenburgerpark
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/158
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Nijmegen B 159
Nijmegen B 5604
Nijmegen B 5603
Kronenburgersingel en de Parkweg, Centrum Nijmegen

Omschrijving

Omschrijving

Het Kronenburgerpark, dat wordt omsloten door de Kronenburgersingel en de Parkweg, en aan de zuidzijde door de bebouwing respectievelijk de bijbehorende tuinafscheidingen, heeft een sterk glooiende AANLEG uit 1880 op de voormalige verdedigingswerken in Engelse landschapsstijl, met een sierlijk gebogen padenpatroon, een langgerekte lobvormige vijver, uitgestrekte grasvelden en een gevarieerde beplanting.

Lange zichtlijnen doorsnijden het park, met name vanaf de hoger gelegen delen en de voormalige verdedigingstorens. De ca. 30 meter hoge Kronenburgertoren uit 1425 domineert het park. Deze voormalige verdedigingstoren wordt gedeeltelijk omsloten door de noordelijke lob van de vijver. In de zuidelijke lob van de vijver is een fontein geplaatst en een eilandje aangelegd. De vernauwing tussen deze twee lobben is benut voor de aanleg van een brug over de vijver. In de steile helling aan de zuidzijde van de vijver is een kunstmatige waterval annex grot aangelegd. Deze attractie is afgezet met een smeedijzeren spijlenhek.

De zeer gevarieerde beplanting van het park is samengesteld uit onder andere: de Italiaanse populier, de witte abeel, de rode en witte paardekastanje, de acacia, de linde, de plataan, de treurwilg, de zilverlinde, de taxus, de Canadese geweiboom, de den, de iep, de prieelberk, de magnolia en overigens diverse soorten esdoorn, eik, beuk en noteboom. De bomen zijn zowel in groepen als solitair gepland. In het meest zuidoostelijke deel van het park is in 1912 aan de voet van de St. Jacobstoren een hertenkamp aangelegd.

Waardering

AANLEG van het Kronenburgerpark.

- Van historische waarde voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur als goed voorbeeld van een stadspark uit het laatste kwart van de 19de eeuw in Engelse landschapsstijl. De parkaanleg ontleent haar kwaliteiten aan het behoud van bestaande karakteristieken van de voormalige vestingwerken (hoogteverschillen, historische muur met torens als romantisch element) en aan de toevoeging van nieuwe elementen (gevarieerde en bijzondere beplanting, waterval met kunstmatige grot en vijver).

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op de voormalige vestingwerken tussen de historische binnenstad en de zogenaamde 19de eeuwse gordel. Het Kronenburgerpark vormt een essentieel onderdeel van het stedenbouwkundig concept van de Nijmeegse 19de eeuwse uitleg. Door de markante situering vormt het park een belangrijk geledings- en verbindingselement in het stedenbouwkundig weefsel. Tevens geeft het park uitdrukking aan de wens van de gemeente om van Nijmegen een ruime en groene stad te maken; ruimtegebrek was na het slechten van de barrière verleden tijd. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling, in casu het ontstaan van een visie op de stad die schoon, gezond en mooi dient te zijn; het in de stedelijke structuur opnemen van parken als verfraaiing en stedelijke voorziening.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522956. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Wandelpark

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
exact
parkaanleg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver